Четирима културни дейци получиха държавни отличия в София

-

Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев награди с държавни отличия четирима изтъкнати културни дейци за големите им заслуги в областта на културата и изкуството, съобщи БТА.

С орден "Стара планина" първа степен беше удостоен хореографът, режисьор и балетмайстор проф. Хикмет Мехмедов.

Орден "Св.Св.Кирил и Методий" първа степен получиха проф. Адриана Благоева, хоров диригент и педагог, заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", и актьорът и режисьор от трупата на Народния театър "Иван Вазов" Михаил Петров.

С орден "Св.Св.Кирил и Методий" втора степен беше награден актьорът Любен Чаталов.

Президентът Радев изтъкна в словото си, че богатите биографии на наградените творци са потвърждение за значимото им присъствие в културния и обществен живот на страната, а впечатляващите им постижения са неделима част от престижа на съвременното българско изкуство.

Президентът посочи, че в продължение на десетилетия с блестящия си талант и респектиращ професионализъм отличените творци обогатяват хоровото и балетното, театралното и филмовото изкуство, отстояват високи естетически и професионални стандарти. Удостояването им с държавни отличия е израз на признание за техния безспорен талант и постижения, за последователните им усилия и огромната енергия, с която работят за духовния и културен напредък на страната, отбеляза президентът.

Проф. Хикмет Мехмедов благодари от името на наградените. "Ние сме щастливи и продължаваме за щастието на българския народ, за неговото добруване, каза той. Човек се ражда, за да твори, да обича и да бъде обичан", подчерта той. Труд, труд, труд, описа професионалния си път Мехмедов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right