Деца от столични училища създадоха албум с илюстрации на пословици и поговорки

-

Снимка: "Свят като цвят"

Децата от няколко училища и ателиета в София твориха в клуб „Млад илюстратор“ и за година създадоха „Свят като цвят“ – албум с илюстрации на български народни пословици и поговорки, съобщават организаторите на инициативата.

Идеята е на фондация „Детето и фолклора“ като нова форма за неформално образование и творческа изява на юноши и младежи. Той дава възможност на днешните деца да усетят и разберат някогашните деца. Да открият цветовете на техния свят. Да видят как звучат техните „открития“ сега: парица – царица, учението край няма, блага дума, железни врати отваря, големите риби изяждат малките, без пари и магарето поп става... И не на последно място - да открият полезни съвети за добро живеене, красиви образи, които да нарисуват, ценности, до които да се докоснат.

Как се илюстрира фолклорен текст младите художници научиха от д-р Лилия Старева, фолклорист, доц. Николай Цачев, художник, преподавател по илюстрация и печат в НХА и проф. Нели Бояджиева от СУ „Климент Охридски“, психолог и арт терапевт.

Партньори по проекта, който е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, са 19 СУ „Елин Пелин“, 144 СУ „Народни будители“ и Ателие „Приказен свят“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Изложба, посветена на Несебър, откриха в Софийския университет...

Изложбата „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“ беш...

Прочети още keyboard_arrow_right