Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова пред Столица.bg: Борим вируса с любопитна онлайн поредица за нашите звезди (ВИДЕО)

Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова пред Столица.bg: Борим вир

Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Има такива моменти, в които сякаш природата ти размахва пръст и казва – „Не си само „Аз”, не си само „Дай”,казва г-жа Арсенова

Музикалният театър "Стефан Македонски" отвръща на коронавируса и то по най-пъстрия и аристократичен начин. От "Стефан Македонски" започват онлайн представяне на най-популярните си артисти. Със заснети в домашни условия клипове звездите ще разкажат за съкровените си мечти, ще споделят любими моменти на сцената. Ще има и откъси от най-предпочитаните им спектакли. Документалната поредица е кръстена "Ех, майко, майчице, щастлив/а съм….. и по време на карантина!“. Клиповете ще могат да бъдат гледани на сайта на театъра https://musictheatre.bg/ и на Фейсбук страница му. В същото време зрителите ще могат да задават въпроси на любимите си звезди в социалната мрежа.

Как оцелява Оперетата в условията на пандемията, лесно ли е да видиш пусти и студени зали, където до преди дни е имало навалица от зрители. За всичките си болки и надежди в трудната ситуация пред Столица.bg говори директорът на "Стефан Македонски" Марияна Арсенова.


-Г-жо Арсенова, как точно Музикалният театър „отвръща на вируса”?

-Решихме, че след като не можем да направим достояние в интернет нашите хитови спектакли като „Фантомът на операта”, „Цигулар на покрива”, „Булевардът на залеза”, защото са с изключително сложни авторски права – да започнем тази онлайн поредица. Така ще се опитаме да открехнем „театралната завеса” към живота на нашите артисти. Публиката ги познава в повечето случаи от ролите им на сцената, но за нея остава скрито колко трудно всъщност се прави нашето изкуство.

-Какво ще покажете в тази поредица?

- Артистите ще представят себе си, ще разказват какво е за тях театъра, как се чувстват в момента и какви са били надеждите им за новия сезон. Как преживяват този катаклизъм,сполетял ни в момент, когато театърът беше в изключителен подем. Как тези богати на емоции души, които обикновено са с изключително екстровертни характери,се чувстват сега, когато са далеч от публиката. Това ще е една полудокументална онлайн поредица не само за звездите, но и за работещите в другите творчески колективи на театъра.

- Какво се случва в момента в Музикалния театър?
- В момента в сградата е само поддръжката на театъра, администрацията работи дистанционно. Повечето служители са в платен отпуск. Всеки път като отида в театъра– просто ме боли сърцето! Толкова е пуст и студен /парното е спряно,всички режийни разходи са сведени до минимум/. Театърът в момента е едно тъжно място с опустялата зрителна зала,с тъмната сцена, с несвойствената абсолютна тишина. На сцената самотно пустее част от декора на недоизиграния спектакъл „Фантомът на операта”.

- Очаквате ли подкрепа от държавата- най-вече за заплатите на хората в театъра?

-Както всички културни институти в областта на сценичните изкуства, така и нашият театър е на делегиран бюджет. По време на карантината, естествено, няма постъпления от продадени билети и е ясно отсега, че предвидените приходи няма да бъдат изпълнени. Но моето лично мнение е, че най- важното е да сме живи и здрави, да оцелеем, защото всичко, което се прави е от хората и за хората. Има неща,които не зависят от нас.

Аз съм абсолютно сигурна, че държавата няма да ни забрави. Никой не може да предвиди докога ще продължи този природен бич, за да може да се направят някакви разчети. Всички ние искаме бързи и ясни гаранции. Иска ми се и на мен да дам на хората такава гаранция, но към момента е невъзможно. Напоследък все по-често се сещам за онази мъдрост „Човек предполага, Господ разполага”. Има такива моменти, в които сякаш природата ти размахва пръст и казва – „Не си само „Аз”, не си само „Дай”. В тази ситуация ни е необходимо повече смирение и повече вяра в Бог.

-А евентуални турнета през лятото като компенсации за затворените сега зали?

-Много е хубаво да има летни турнета, но ако публиката не желае толкова бързо да се върне след карантината и да напълни един салон със 700 места или на открито? Нека постепенно се избистрят нещата и като се отприщят – не само аз, но и колегите от другите театри ще намерим начин бързо да завъртим колелото.

Ето, ние на 9-ти април трябваше да имаме премиера на оперетата от Имре Калман „Принцесата на цирка” с включени циркови атракциони и акробатични изпълнения от нашите артисти. Доведохме нещата до етап, в който на голяма сцена трябваше да се качат да репетират всичките артисти, хора, балета, които участват в спектакъла. Работата по него е на такова ниво, че премиерата може да се състои до две седмици след падането на карантината.

-Г-жо Арсенова, какво ще пожелаете на зрителите в този момент на изпитания?

- Нека, доколкото можем, да направим своите изводи за това, че в този живот не всичко е пари, не всичко е бързане. Пожелавам на моите колеги да обърнат внимание на хората около себе си. На тези безкрайно търпеливи до нас хора, с които съжителстваме, които понасят нашите отсъствия и търпят всеотдайността ни към професията.

На всички хора пожелавам от сърце да са живи и здрави. Пожелавам, когато добият увереност в насъщния, когато не се притесняват за оцеляването си и когато душите им усетят глад за нещо повече от това с какво ще нахранят и облекат себе си и децата си – да знаят, че Музикалният театър ще ги чака. И то с най-жизнерадостните, най-красивите и най-пищни спектакли, които само на наша сцена могат да гледат.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right