Директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова пред Столица.bg: Готвим спектакъл хитов колкото "Фантомът на операта" (СНИМКИ)

photo_library
  • интервю

    Снимка: Национален музикален театър

  • интервю

    Снимка: Национален музикален театър

  • интервю

    Снимка: Tony Lavele

  • интервю

    Снимка: Национален музикален театър

  • интервю

    Снимка: Национален музикален театър

Близо 20 години Марияна Арсенова е сред любимите звездни гласове на Музикалния театър. Играла е главните сопранови роли в много от ударните заглавия на театъра- Елена от „Хубавата Елена“, Марица от „Графиня Марица“, Силва от „Царицата на чардаша“. Блести и в много мюзикъли- „Чикаго“, „Котки“, „Хелоу, Доли“. Има втора магистратура по музикално-сценична режисура.
Над три години е директор на Националния музикален театър. Пред Столица.bg Марияна Арсенова сподели трудно ли е да се прави касов спектакъл, как спечели доверието на колегите си и има ли роля, за която все още мечтае.

- Госпожо Арсенова, Музикалният театър изпраща един от най-успешните си сезони. Колко безсънни нощи ви костваше това?

- /Смее се/. О, питайте мъжа ми. Неговата реплика "Е, изгладувах и тази премиера. Ма, като видях какво сте направили, си струваше", обяснява абсолютно всичко. Горкият, той е най-големият потърпевш, но си заслужаваше. Юбилеен сезон, както се опитахме да го представим предварително. Тези 100 години обединяват усилията, енергиите, любовта, мисълта, живота на толкова много хора, които са отдали всичко това, за да съществува професионалното оперетно изкуство в България. Отдадохме един поклон, своето преклонение и своята благодарност към нашите предци. Имаме трите неща- най-хитовото заглавие от класическата оперета- "Царицата на чардаша", едно от най-хитовите заглавия, писани специално за Музикалния театър "Българи от старо време"- нова постановка. И разбира се върхът на мюзикълните заглавия в световен мащаб - "Фантомът на операта".

- Като заговорихме за "Фантомът" вдигнахте лентата повече от високо. Да чакаме ли нещо по-въздействащо от него?

- Както казва една прекрасна дама от публиката на коледните ни концерти: "Това, което видях миналата година, мислех че няма накъде да направите по-добро. Това,което сега гледах, просто не мога да ви мисля какво ще правите догодина"

- А вие мислите ли?

- Мисля и още как. Много е трудно да се правят хитови заглавия, защото касовите оперети се броят на пръстите на двете ръце. Да не говорим, че "Фантомът" е единственото заглавие, което е в рекордите на Гинес по продължителност и брой зрители. Така че ние работим в посока да сме интересни за публиката. Е, когато има "топ оф дъ хит", както се пее в една песен, е трудно. Но и следващият мюзикъл, който ние ще представим на нашата публика, и който вече се репетира-"Цигулар на покрива", е не по- малко хитов. Но в една друга посока- там драматургията е много по- силна. Той ще докосне една друга страна на публиката. Онази тънка жичка на дълбоката чвствителност. Да сме живи и здрави на 24 януари 2020 година прeмиера на "Цигулар на покрива".

- А да кажете нещо за новия спектакъл "Прилепът", на който сте режисьор?

- След "Царицата на чардаша" опитваме се да направим нещо много различно. Добивам увереност, и мисля че това, което правим с колегите и това, което виждам в очите им, ме кара да да чувствам, че съм в правилната посока. 20 октомври премиера, живот и здраве. Искаме да направим един много по- раздвижен, много по- естествен прочит на пиесата,защото драматургията и музиката няма какво да я коментираме. Просто ще я облечем в новата емоция,в новия нерв, съответстващ на съвремието ни.

- Станахте капитан на кораба в едно доста бурно море. Докарахте ли екипажа до брега?

- Първо, пътуването продължава. Изобщо не сме стигнали до никакъв бряг. Сега, да кажем, сме в едни малко по- спокойни води. Моментът, в който поех нещата, не беше търсен от мен, не беше целенасочен. Нямала съм грам амбиция да ставам директор. Но имам опит като заместник- директор и познавам т.нар. реформа и методика за прилагането на финансиране на делегирания бюджет. Ако го сравня с една роля в театъра, знаех много добре материала. И когато той имаше възможност да се уталожи в главата ми, аз знаех начина, по който теоретично могат да се случват нещата. Хората бяха много тревожни, много настръхнали, много недоверчиви. Най-трудното нещо за мен беше да ги убедя ,че натам, накъдето вървим, няма да ги доведе отново до измамване, до това да ги заблудя.
Ако мога да кажа, че аз съм направила нещо,това е че успях да стимулирам хората и да им внуша онази любов към театъра, която трябва да движи цялата тази огромна машина напред. И хората го усетиха това нещо.

- Време за почивка има ли ?

- Когато човек има мисия, тя не прави условности- сега е мисия, сега малко ще си почивам. Няма такова нещо. Мисля, че имам един период през лятото, където се отдавам на една малко по-продължителна почивка на българското Черноморие. За мен почивката е сън, добра храна, и много спокойствие. Което няма как да си осигуря.

- Остана ли роля, която бихте изиграли с удоволствие?

-Да, Федора от "Принцесата на цирка". Там музиката е изключително красива. Освен това всичките оперетни героини са много силни жени. И всички се борят за любовта и щастието си без да правят компромиси с характера си.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинският Дом на културата „Средец“ отпразнува с концерт 50-а го......

С празничен концерт тази вечер Общинският културен институт – Дом на културата „Средец“ отбеляза 50-го...

Прочети още keyboard_arrow_right