Дни на японската култура предстоят в София

-

Снимка: Facebook

За 33-и път в София ще се проведат дни на японската култура, съобщават организаторите от посолството на Япония у нас. Дните на японската култура у нас се организират всяка година от 1990г. насам. Целта на организаторите е да представят различните лица на японската култура – от красотата на традициите до очарованието на съвременността.

Освен в столицата, събитието ще се отбележи в още четири града в страната.

От утре, 1 септември, в зала "Триъгълна кула на Сердика" на Регионалния исторически музей - София, продължава експозицията "Форми на хартия“ с инсталации и пана на японската калиграфка Ацуми Мурата. Те са изработени от нейната авторска ръчна хартия козо, отлята с имплантирани многослойни структури. Изложбата ще продължи до 30 септември.

За осма поредна година под патронажа на японското посолство ще се проведе "София Екиден маратон" в чест на 137-годишнината от Съединението на княжество България и Източна Румелия. Идеята и желанието на организаторите е да се популяризира щафетното бягане и в България. Началото на маратона е от 9:00 ч. на 6 септември, а мястото - пред националния стадион "Васил Левски". Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община и Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Поредица от изложби, демонстрации и работилници ще представи в София изящното изкуство на композирането на цветя. "Икебана - чудесата на цветята" ще се състои от 14 до 19 септември в София (арт галерия в НДК).

На 20 септември в НМА "Проф. Панчо Владигеров“ в рамките на събитието ще се проведе концерт на Детския хор на БНР и студенти от Национална музикална академия. Ще бъдат изпълнени песни от японски композитори - Акира Юяма, Хидео Кобаяши, Масами Ямамото, редом с произведения от българската и световна музикална класика.

Тазгодишното издание на Деня на отворените врати в катедра "Японистика" е посветено на силата на словото. То ще се състои на 26 септември - на Европейския ден на езиците, в Центъра за източни езици и култури към СУ в София.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right