Добромир Банев: Любимата ми дума е с 4 букви, звучна и показва всеобхватно състояние на духа

Добромир Банев: Много народи, на които сме дали азбука се гордеят повече от

Снимка: Столица.bg

Много народи, на които сме дали азбука се гордеят повече от нас, че говорят и пишат на кирилица, казва авторът на "Обичай ме бавно"

Любимата ми българска дума е негá, защото обединява състоянието да изпитваш нежност по време на тъга.  Това е красива дума, само с четири букви и описва толкова голямо и всеобхватно състояние на духа. И като си представиш какво можеш да изпиташ едновременно от тъга и от нежност, може да си представиш и колко красива, звучна и смислена е тази дума. Тази дума не я употребяваме в разговорен и писмен език, а и са малцина тези, които знаят смисъла й.

Така един от най-популярните съвременни родни поети Добромир Банев коментира словото, думите и родният български език в Деня на светите братя Кирил и Методий - 24 май. 

"24 май за мен е най-светлия и най-български празник. Много се надявам българите да върнат итношението си към словото, защото думите са сила и трябва да се използват по предназначение, да носят сила. Това е въпрос на култура и се надявам в българското образование да има серизони промени, и да се върне отношението на децата към словото. Жалко е, че с таблети и смартфони правописът сред подрастващите изостана. Днес децата и младите хора използват съкращения и чуждици, с което се "замърси " българският език. Това, което ни отличава като нация и ни придава идентичност е именно езикът. Той олицетворява цялата наша култура и история през вековете. Ако някои си направи труда, да прочете "Записки по българските възстания" или "История славянобългарска", ще види колко се е променил нашият език и не смятам, че е това е към добро", коментира авторът на "Обичай ме бавно".

Признава, че го го дразни безразборното използване на чуждици, когато може да се използва българска дума.

"Не приемам измислените думи, които навлизат в българския език - като входирам. Няма такъв глагол, има депозирам. Тези думи претопяват българския като изключим тези, за които нямаме аналог. Трябва да си пазим жив езика и да го популяризираме. Истината е, че сме дали азбуката на много други народи, които напоследък повече от нас се городеят, че говорят и пишат на кирилица. В Русия има закон и всичко е на кирилица, дори известните марки Макдоналдс и Кока кола", коментира Добромир Банев.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right