Договорено: Театри, танцови школи и читалища отварят, но с условия

Договорено: Театри, танцови школи и читалища отварят, но с условия

Снимка: Столица.bg

Театри, танцови и музикални школи и читалища могат да отворят още от днес. Но при спазване на определени условия. Това се разбра след  среща между представители на танцьори, музиканти, здравният министър Кирил Ананиев и министърът на културата Боил Банов, информират от bTV. Фестивалите и състезанията обаче не се позволяват все още.
 
Ето и част от условията: 
 
Репетициите за музикалните състави могат да се провеждат при максимум 20 души. Трябва да е изпълнено и друго условие - да има по 1 човек на 4 кв.м разстояние. Препоръчителна мярка е носенето на маски.
 
Театрите ще могат да работят при следните условия: заетост до 50% от външните сцени и 30% от вътрешните сцени. Все още има неяснота по какъв начин ще действат.
 
Всеки актьор ще може да избира дали иска да участва и да работи, защото дейността му не може да бъде извършвана с маски и ръкавици. Тези актьори няма да бъдат санкционирани.
 
Всички останали ще попълнят декларация, че са съгласни да работят при условията. Всеки театър сам ще взема решение от кога и как ще започне работа.
 
На 24 май танцьорите и музикантите излязоха на протест с искане залите да отворят и да бъдат позволени репетициите и тренировките. 
 
В понеделник предстои и среща в Министерството на културата с министър Боил Банов. Темата ще бъде обсъждане на финансови мерки.
 
Заповедта на здравния министър трябва да излезе днес с вписаните правила.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

comment 3
26.05.2020 14:14
Иван Николов
Имам билети за театър "Сълза и смях" , закупени преди епидемията. Какво, ще се случи с тях? Ще бъде ли възстановена сумата или ще бъдат презаверени?
Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right