„Драски по софийските работи” наслага нова върху стара София (СНИМКИ)

photo_library
 • „Драски по софийските работи” наслага нова върху стара София

  Снимка: Авторът

 • „Драски по софийските работи” наслага нова върху стара София

  Снимка: Авторът

 • „Драски по софийските работи” наслага нова върху стара София

  Снимка: Авторът

Автор на уникалната, ръчно рисувана книга е арх. Тодор Войников, които възкресява изчезнали сгради

Стара и нова София са събрани в уникална, ръчно рисувана книга „Драски по софийските работи”. Необичайното издание  пренася в миналото, връща лентата назад и възкресява изчезнали сгради и забележителности в София.

Автор на „Драски по софийските работи” е арх. Тодор Войников, който прекарва повече от 15 години в издирване и събиране на източници, материали и снимки, свързани с историята на столицата. Резултатът е прецизна възстановка на различните лица на града през отминалите епохи – римска, османска – та чак до наши дни. Особено оригинална е идеята да се насложат несъществуващи вече места и сгради върху контурите на сегашния град, създавайки любопитна визуална съпоставка.

 

“Най-много ми повлия книгата на Димо Казасов “Улици, хора, събития”. Прочитайки я, за първи път осъзнах какво е преживял нашият град – бомбардировки, разрушения, скъсване с традициите. Това породи в мен реакция на проучване, запазване, стремеж към реставрация, нещо като възкресение. Хората също пострадаха, част от българския елит беше съсипана, пожертвана. И неслучайно книгата се напълни с хора – в нея има повече от 800 наши съграждани, които са свързани с града”, разказа пред Столица.bg Тодор Войников.

Централни герои в книгата са хората, местата и събитията, белязали миналото на града. Авторът ни пренася в къщите на Петко Каравелов, Славейкови, Константин Стоилов, Стефан Стамболов, Иван Евстратиев Гешов, Стоян Михайловски и други бележити личности.

Не са пропуснати и местата, в които са се срещали някои от най-значимите български творци, държавници и общественици, както и прочути навремето бохеми, чешити и зевзеци. Сред тях са сладкарница “Роза”, където Елин Пелин пише “Андрешко”, и любимото място на хайлайфа – хотел “Панах”, Арменското кафене, хотел “България”, бирария “Червен рак”, “Хладна Почивка”, “Алказар”, “Бамбука” и други.

“В тази книга всеки може да открие нещо за себе си. Градът не може да бъде едно струпване само на камъни, тухли и дърво. Той трябва да е част от нашата култура, от емоциите ни. Искам чрез моя труд гражданите да почувстват, че столицата ни е един жив и одухотворен организъм, да опознаят миналото й, но и да се засили връзката им с нейното настояще и бъдеще”, коментира авторът.

В книгата е акцентирано как е изглеждала София през римската епоха; къде се е намирал Константиновият квартал; как биха се вписали в днешния град сградите на амфитеатъра, Булевтериона (градския съвет на Сердика) и храма на Хелиос-Серапис.

Как е изглеждала Османска София; къде се е намирала часовниковата кула на София; как и къде са се изпълнявали смъртните присъди в града по османско време; къде са обесени четиримата софийски книжари, в чиято памет е построен Лъвов мост. Защо след 1945 г. е имало планове за събарянето на църквата “Света Неделя” и редица от най-представителните сгради в центъра на града, сред които Двореца и Военния клуб.

Представени са и любопитни факти от историята на площад “Света Неделя”, Двореца и ул. “Г. С. Раковски”, както и в изданието могат да се намерят аксонометрични ( изображенията не намаляват при отдалечаване) карти на Османска София до около 1880 г., София през 20-те години на 20-и век и съвременна София. Няколко страници са посветени на квартала около ул. “Цар Иван Асен II” и професорската улица “Цибра” (днес “Авицена”) – бележитите личности и къщите, в които са живяли.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 56 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 291 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 583 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Награждават най-четящите деца от София и страната на 11 май...

„Книговище“ – образователната платформа за насърчаване на четенето с разбиране, ще раздаде своите годи...

Прочети още keyboard_arrow_right