Експонати от Лувъра са изложени в РИМ София

photo_library
  • РИМ София

    Снимка: Столична община

  • РИМ София

    Снимка: Столична община

  • РИМ София

    Снимка: Столична община

Над 500 експоната от няколко музея, включително и от Лувъра са изложени в Голямата зала на Регионалния исторически музей – София. експозицията бе открита вчера от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Предметите идват от Лувъра в Париж, Музейния център – Созопол, от Археологическия инститет с музей при БАН, от НИМ и регионалния музей в Бургас, съобщиха от Столична общиня.

Изложбата ще бъде в София до 10 март 2019 г. На откриването присъстваха министъра на културата Боил Банов, Алберто Виал – дипломатически съветник на директора на музея "Лувър", Париж, Фабиен Флори – директор на Френския институт в София, доц. Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

Изключително сме горди, че освен историята на София Регионалният музей на столицата показва и изложби с различна тематика. Това е чест, че за юбилея - 90 години от РИМ на София имаме изложба с участието на Лувъра, заяви столичният кмет.

3 години след постоянната експозиция музеят на София вече е културно средище за столичани и гостите. Досега в музея са гостували експозиции от Италия, Япония, Германия, припомни Фандъкова.

За "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" част от експонатите са от Лувъра. "Това е резултатът от сътрудничеството  и успешния културен обмен мъжду България и Франция", каза кметът. Със 75 страни си сътрудничел световно известният музей в Париж, като едно от най-активните е с България, заяви Алберто Виал.

Историята на Аполония Понтийска (днешния Созопол) е фокусът на изложбата, показвайки процеса на археологическите проучвания на града, започнати от френския дипломат барон Жюл Александър Дегран през 1904 г. Разкопките продължават през ХХ в., а от 2002 г. в проучванията на Аполония пак има френски екип.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right