Експозиция „Щрайх“ в столичната галерия „Райко Алексиев“

Експозиция „Щрайх“ в столичната галерия „Райко Алексиев“

СБХ

Юбилейна скулптурна изложба на Тодор Тодоров

На 19 ноември от 17.00 ч. в галерия „Райко Алексиев“, СБХ, ще бъде вернисажът на Шестата изложба от програмата на София хартиен арт фест 2021, съобщиха организаторите от Съюза на българските художници и фондация „Аматерас“.

Шестата изложба от програмата на София хартиен арт фест 2021 е юбилейната изложба на скулптора Тодор Тодоров, основател на фондация „Аматерас“. Тодор Тодоров е член на СБХ от 1984 г., както и на 10 международни професионални организации в Европа и Азия. В дългия си 70-годишен път скулпторът е носител на 21 награди и е познат предимно с монументалните си произведения по света. Отличава се с нестандартен подход в кавалетната и монументалната скулптура. Създател е на световната теория за скулптурата и природните елементи – „Елементалната скулптура“.

Своята последна колекция ще представи във великолепното пространство на галерия „Райко Алексиев“. През последните няколко години Тодор Тодоров започва да прави звучащи интерактивни скулптури и така се ражда серията „Щрайх“. Колекцията е реализирана в рамките на три години и рефлектира любовта на автора към музиката, която е важно вдъхновение за него в студентските му години. Произведенията са мотивирани от симбиозата между изпълнител и инструмент, и както споменава самият той: „Забелязах, че много музиканти заприличват на своите инструменти.“

Ето какво казва дългогодишният му приятел и познавач на скулптурата, изкуствоведът Борис Данаилов: „…Трудно е да се пише за творчеството на автор като Тодор Тодоров. Причините за това са много и от различен характер. Една част от тях са свързани с изминатия от него вече дълъг творчески път и естествените, свързани с дългогодишната му практика, качествени натрупвания, които създават цяла вселена от завършени творчески резултати”.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right