Елена Башкирова и Софийската филхармония представят Концерт за пиано и оркестър от Моцарт

Елена Башкирова

Снимка: artSofia

Елена Башкирова и Софийската филхармония ще представят Концерт за пиано и оркестър № 21 от Волфганг Амадеус Моцарт на 31 януари. Маестро Лео Хюсеин ще бъде диригент.  

"Магическият остров" на Уилям Алуин, "Вълшебното езеро" на Анатолий Лядов и Симфония № 2 на Александър Бородин също са включени в програмата. 

Елена Башкирова е дъщеря на големия руски пианист и педагог Дмитрий Башкиров. Тя завършва Московската държавна консерватория "П.И.Чайковски". По същото време през 70-те години започва кариерата си с няколко концерта с известния цигулар Гидон Кремер, за когото по-късно се омъжва.

Тя гостува редовно на едни от водещите в световен мащаб оркестри - Мюнхенската филхармония, Оркестрите в Париж, Филхармонията на Токио, Чикаго, Санкт Петербург и др. Раборила е с диригента Серджу Челибидаке в Мюнхен и големия френски композитор и диригент Пиер Булез в Чикаго, които оказват силно влияние на нейния стил. 

Тя интерпретира музикални произведения от класическата и от модерната епоха по еднакво добър начин.  

Башкирова основава първия Международен фестивал за камерна музика в Йерусалим през 1998 г. Продължава да е негов артистичен директор и до сега. Провежда се всяка година и гостува на сцени в Париж, Берлин, Виена, Лондон и други. Заедно с членове от Берлинската филхармония тя е основател на ансамбъл „Метрополис“ в Берлин.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right