Неразказаната история за Софийския университет: Всичките си движими и недвижими имоти оставям след смъртта си... (СНИМКИ)

photo_library
  • Неразказаната история за Софийския университет:  Всичките си движими и недв

    Снимка: Столица.bg

  • Неразказаната история за Софийския университет:  Всичките си движими и недв

    Снимка: bTV Media Group

  • Неразказаната история за Софийския университет:  Всичките си движими и недв

    Снимка: bTV Media Group

  • Неразказаната история за Софийския университет:  Всичките си движими и недв

    Снимка: bTV Media Group

  • Неразказаната история за Софийския университет:  Всичките си движими и недв

    Снимка: bTV Media Group

На 24 май bTV излъчва филмa “Завещанието на Евлоги Георгиев” за живота и завещанието на най-богатия българин

Всичките си движими и недвижими имоти оставям след смъртта си на ... Така започва филмът "Завещанието на Евлоги Георгиев" за историята на Алма Матер - Софийския университет "Св. Климент Охридски", който ще бъде излъчен на 24 чай по bTV от 20 часа. Продукцията на "Телеман" е поредното исторически значимо зрънце в поредицата "Неразказано в историята". 

"Това е повече отколкото Алфред Нобел е дал за учредяването на Нобеловата награда, това е повече отколокото Джон Харвард е дал за Харвардския университет, оценява историческия принос Христо Тучев, председател на фондация „Христо и Евлоги Георгиеви“, от Карлово, родния град на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Той и проф. Христо Глушков, един от най-големите изследователи на братя Георгиеви са модератори във филма.

 

Пред централния вход на Софийския университет стоят две бронзови статуи на двама мъже - Евлоги и Христо Георгиеви, с чиито дарени няколко милиона лева е построено най-старото висше училище в България. Малцина знаят, че построяването на Университета е можело и да не се случи, а причината е оспорване на завещението, коeто оставя по-големият от братята – Евлоги Георгиев, оспорвано след смъртта му, включително от няколко български правителства.

Благодарение на упоритостта на главния изпълнител на завещанието, избран лично от Евлоги Георгиев – Иван Евстратиев Гешов – на България е спестен този срам и Софийският университет е построен според желанието на дарителя, макар и с години закъснение. Освен че дарява имота, върху който е построена сградата, може да се каже, че и дарената сума е огромна и впечатляваща.

Филмът повдига много любопитни въпроси, прави интересни сравнения за делата на братята Евлоги и Христо Георгиеви с братята Рокфелер и други емблeматични успешни личности от световната история. Представен на достъпен, съвременен език, той обещава вълнуващи минути пред екрана в празничната вечер по bTV с интересната история на най-богатия български предприемач, търговец и банкер, смятан за най-богатия българин и филантроп от края на XIX век.

Христо Тучев "превежда" по особено атрактивен начин на съвременен език тогавашната икономическа ситуация и прави интересни сравнения между братята Георгиеви с братята Рокфелер. Самият филм е в две части, които се излъчват една след друга. В първата се разказва главно за живота на Евлоги и Христо, за усета им за бизнес на, за усещането за модерно и бързите действия, които предприемат за въвеждане на новото в бизнеса им.

Във втората част акцент е Завещанието на Евлоги Георгиев, което е може би р най-оспорваното някога в историята ни. Разказва се и за ролята на избрания за изпълнител на завещанието – Иван Евстратиев Гешов – какъв е бил той, от какъв род, с какво образование, борбите му с всички, които оспорват завещанието и в крайна сметка, ролята му за построяването на Софийския университет.

Единствена по рода си в ефира, предназначена за излъчване на празници и специални дати, документалната поредица “Неразказано в историята” представя интересни моменти от българската история през личните истории на участниците в нея. Съдържанието и стилистиката на филмите, тяхната значимост и образователен характер, правят поредицата подходяща за зрители от всякаква възраст.

Гледайте филма “Завещанието на Евлоги Георгиев” на 24 май от 20:00 ч. по bTV.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right