Феноменът Кристоф Ешенбах гостува на Софийската филхармония

Феноменът Кристоф Ешенбах гостува на Софийската филхармония

Софийска филхармония

Концерт от „Европейския музикален фестивал“ 2021

Феноменалният немски музикант Кристоф Ешенбах, който от няколко десетилетия е на върха на световния подиум за класическа музика и работи с най-елитните оркестри от петте континента, гостува в сезона на Софийската филхармония. Концертът е в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021., съобщиха от филхармонията.

Първата среща на великия диригент с българската публика ще се състои на 2 декември от 19:00 в зала „България“, съобщиха от филхармонията. Ешенбах е известен с широтата на репертоара си, с дълбочината на своите интерпретации и с харизматичното си излъчване на сцената.  От септември 2019 г. той е музикален директор на Оркестъра на Концертхаус – Берлин, а преди това е бил ръководител на Оркестър „Тонхале“ – Цюрих, Симфоничния оркестър на Северногерманското радио в Хамбург, Оркестъра на Филаделфия, Оркестъра на Париж и Националния симфоничен оркестър във Вашингтон. Личната кариера вече не е единствената му цел, а желанието да предаде своите постижения на следващото поколение, черпейки вдъхновение и енергия от младите таланти. Сред неговите открития са пианистът Ланг Ланг, цигуларката Юлия Фишер, виолончелистът Даниел Мюлер-Шот и др.

Солист в концерта на 2 декември ще бъде Цимон Барто, американски пианист, който е изключително нетрадиционна фигура в света на класическата музика. Освен виртуозен музикант, Барто се увлича от литературата. Той владее няколко езика, пише романи и стихове. В програмата ще бъдат изпълнени Концерт за пиано и оркестър №2 и Четвъртата симфония от Йоханес Брамс. Концертът на Софийската филхармония се организира в партньорство с „Кантус Фирмус“, а билети за събитието могат да бъдат закупени на касата в зала „България“ и онлайн в мрежата на Eventim.

21-вото издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община, като част от Календара на културните събития на Столична община.

Кристоф Ешенбах е роден през 1940 г. в  Бреслау, Германия (днешен Вроцлав, Полша). Той израства в провинция Шлезвиг-Холщайн, по-късно в гр. Аахен, като сирак от войната. Отгледан е от пианистката Валидор Ешенбах, която е братовчедка на неговата майка. Уроците с нея поставят основата на бъдещата му блестяща музикална кариера. Кристоф учи във Висшето училище за музика в Хамбург при Елиза Хансен (пиано) и Вилхелм Брюкнер-Рюгеберг (дирижиране). Отличен е с първи награди като пианист на Конкурса „ARD“ през 1962 г. и Конкурса „Клара Хаскил“ през 1965 г., които му проправят пътя към международна кариера. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 148 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right