Фестивалът "София ДокуМентал" с филмова програма, посветена на Украйна

-

Снимка: Facebook

Балкански документален център, Фондация "Конрад Аденауер", Чешки център София, Посолството на Чешката република в София и Посолството на Украйна в София организират филмова програма, посветена на Украйна.

Програмата на фестивала "София ДокуМентал" е била променена след събитията в Украйна - фокусът е бил преместен от чехословашката режисьорка Вера Хитилова към филми, в които в центъра на вниманието е нападнатата страна. Филмите, които ще бъдат представени са "Земята е синя като портокал", "Този дъжд никога няма да спре", "Град на бойната слава" и "Процесът Олег Сенцов" . След края на всяка прожекция ще има дискусии, а ще има и дарителска кауза.

В рамките на фестивала в галерията на Чешкия център в София ще бъдат представен аукцион на картини на украинската художничка Галина Назаренко, като средствата от продажбата ще бъдат дадени на посолството на Украйна за подпомагане на бежанците.

"Още миналата седмица се мобилизирахме веднага и направихме този мини-фестивал за Украйна с тези прекрасни, достойни, много силни четири филма", обясни в интервю за БНР Мартичка Божилова от Балканския документален център.

"Заедно с нашите партньори успяхме да осигурим отново тези филми в един мини фестивал между 8 и 11 март всяка вечер от 18 часа. Избрали сме за мото на този фестивал слогана на филма "Земята е синя като портокал“. Каква сила има изкуството по време на война? Самият филм разказва за едно семейство – самотна майка и четирите й деца, които заснемат своя живот във военната зона в Донбас", разказа още Божилова.

Фестивалната селекция ще може да се види от 08.03 до 11.03. 2022 г. в Чешкия център в София от 18 часа, а входът е свободен. Всеки зрител ще може да остави дарение, което ще бъде предадено на БЧК в подкрепа на бежанците.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right