Филмът „Събитието“ с голямата награда Синелибри 2021

Филмът „Събитието“ с голямата награда Синелибри 2021

НДК

Френската драма спечели голямата награда

Френската драма „Събитието“ (2021) спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в пълнометражния конкурс на Синелибри 2021! Филмът на режисьорката Одри Диван е вдъхновен от мемоарната книга на Ани Ерно, разкриваща кошмарните й преживявания във връзка с направен аборт през 60-те години. По-рано тази година „Събитието“ беше удостоен с награда „Златен лъв“ от фестивала във Венеция.

Церемонията по награждаване се състоя на 21 октомври в зала 1 на НДК в присъствието на почитаемото жури: Гийом Лоран, Каролин Бонгран, Бурхан Курбани, Кристина Грозева и Петър Вълчанов, съобщиха от Националния дворец на културата. В качеството си на председател на журито френският писател и сценарист Гийом Лоран обяви победителя, като мотивира наградата така:

„Журито отличава филма „Събитието“ заради парещата острота, с която оголва истината за състоянието на главната героиня и съответната социална реалност, без да щади зрителя до самия финал. Въздействието му се дължи на кинематографичната му мощ, впечатляващия ритъм и отличната режисьорска работа с актрисата Анамария Вартоломей, чието болезнено реалистично изпълнение допринася за тревожното заключение, че дискурсът за личните свободи остава актуален и днес. Журито обръща внимание на факта, че атмосферата на 60-те години е пресъздадена така, сякаш действието се развива в наши дни, и дава висока оценка на самата адаптация като мост между литературния текст и екранната творба.“

Видимо развълнувана, режисьорката Одри Диван прие наградата в изявление онлайн, като благодари на организаторите на фестивала и на журито за оказаната чест.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right