Фотоизложба в градинката на "Кристал" отбелязва 143 г. от обявяването на София за столица

photo_library
  • -

    Снимка: Митко Попов

  • -

    Снимка: Митко Попов

27 реставрирани старинни сгради показват скритата красота на София в изложба, организирана по повод 143-тата годишнината от обявяването на града за столица на България. Инициативата се организира от Столична община.

Фотографиите могат да бъдат видяни от 1 до 14 април в градина "Кристал". Те са дело на журналиста Митко Попов и представят кадри на възстановени сгради в София, съхранили в себе си историческите корени и културното наследство на града.

Авторът запечатва със своя обектив красотата на родния си град от 2018 година, когато стартира проекта "Скритата красота на София" във Facebook. Замислен като лична кауза, постепенно той се разраства, провокирайки хиляди хора да забележат и оценят красотата на столицата. Всяка една възстановена сграда носи в себе си духа на стара София, като ни връща повече от век назад във времето и ни учи колко е важно да съхраняваме традициите си, изграждайки мост между миналото и бъдещето ни.

"В ежедневието си трудно забелязваш красотата на града, в който живееш, но това е красота, която можеш да те изненада, ако спреш за момент и отвориш сетивата си", споделя Митко Попов.

„Когато преди години създадох тази страница, я бях замислил единствено като място, на което да споделям собствената си страст по отношение на културно-историческото наследство, което носи любимият ми град", разказва още той.

Авторът споделя още, че от дете обожава старинната архитектура и често се е заглеждал по тази или онази сграда, без дори да подозира, че след време ще се научи да познавам и историята ѝ. Другото, което не подозира е, че за четирите години отсъздаването на "Скритата красота на София" ще открие и много съмишленици в любовта си към миналото и красотата.

Митко Попов се надява, че една изложба в общественото пространство би намерила още по-широк отклик.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right