Галерия „Средец” представя изложба живопис

галерия Средец

галерия Средец

Откриването е на 8 октомври с вернисаж

Галерия „Средец” на Министерството на културата е домакин на съвместна изложба живопис „Вътрешни пространства” на художниците Мария Райчева и Любен Генов. Експозицията ще бъде открита с вернисаж от 17-19 ч. на 8 октомври (петък). Посетителите ще могат да я разгледат до 28 октомври тази година при спазване на всички противоепидемични изисквания. В интерпретациите си по темата „Вътрешни пространства“ Мария Райчева с особена чувствителност рисува интериори, лишени от същността си – разпадащи се църкви, разграбени и обругани иконостаси, рушащи се къщи. Те вече не са святото място за молитва или дома, а само интересен, вълнуващ и тъжен повод за творчество. Макар все още да пазят спомени и символи от времето, когато са били храм на вярата и надеждата и семейно огнище, разрухата е променила тези места и ги е превърнала просто в пространства, заключили носталгията и жалостта по изгубените смисъл и същност, в предизвикателство. Вътрешните пространства за Любен Генов са територии, лишени от конкретност. В изложбата са експонирани абстрактни визуални експерименти от различни периоди назад, съчетани с някои съвсем нови живописни опити, представящи идеите на автора за отварянето на имагинерни полихромни пространства, за непосредствеността на хроматичното въздействие, за вибриращата и резонираща цветност, за акустиката на цвета, за непринудеността и силата на чистата живопис.

Мария Райчева е родена в София. Магистър по „Живопис”, НХА, ат. на акад. Светлин Русев. През 2008 г. придобива докторска степен по изкуствознание в НХА. През 2011 г. прави специализация в “Cité internationale des arts”, Париж. Член на СБХ, секция „Живопис”.

Любен Генов е роден през 1966 г. в гр. Оряхово. Учи в Средно специално художествено училище за приложни изкуства в Троян (1981 – 1985). Негови учители са живописците Владо Киров и Володя Вълчев. През 1991 г. завършва Педагогическия институт в Дупница, където му преподава художникът Ивайло Попов. През 1996 г. се дипломира в Частната художествена академия „Жул Паскин“ в София в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов. Приет е за член на Съюза на българските художници (2001 г.). През 2002 г. е сред спечелилите конкурса на СБХ за специализация в “Cité internationale des arts”, Париж. Завършва магистратура (2011 г.) в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ със специалност „Образователни аспекти на пластичните изкуства“. От 2008 до 2011 г. е член на Управителния съвет на СБХ и завеждащ изложбената дейност. Любен Генов е председател на СБХ от 2011 г. Повече за изложбата, както и репродукции на някои от творбите, които ще бъдат представени, можете да разгледате на официалната интернет страница на Министерството на културата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right