Георги Господинов спечели литературния "Оскар"

-

Снимка: Facebook, The Booker Prizes

Късно снощи стана ясно, че тазгодишният носител на наградата "Букър" е писателят Георги Господинов. Неговият роман "Времеубежище" в превод на Анджела Родел спечели авторитетната международна награда.

Церемонията се проведе в Лондон. Председател на журито тази година беше френската писателка Лейла Слимани. “Нашият победител, “Времеубежище”, е брилянтен роман, пълен с ирония и меланхолия”, отбелязва тя, като подчертава, че романът изследва много актуален въпрос - какво се случва с човека, когато спомените му изчезнат. Слимани отбелязва и сложния баланс между интимното и универсалното, който постига Господинов.

Георги Господинов е роден през 1968 г. в Ямбол. Завършва българска филология в Софийския университет, доктор по Нова българска литература към Института за литература при Българска академия на науките. Първият му роман "Естествен роман" (1999г.) е определян от критиката като „първия по рождение и по слава роман на поколението на 90-те“ . Публикуван е на 21 езика. Вторият роман на Господинов „Физика на тъгата“ (Жанет-45, 2011) с излизането си оглавява класациите за най-продавани книги в България. През 2014 г. е номиниран за четири международни награди.

„Тази книга започна да пътува в трудно време, но тя беше написана за трудно време. На нея ѝ се случиха неща, които не съм очаквал“, каза Георги Господинов. „За мен е голяма радост. Това, което успях снощи да кажа на български по време на словото си, искам сега да го пожелая на цяла България. Честит празник, честито чудо на езика“, каза пред bTV той.

Наградата "Букър" е сред най-престижните и авторитетни награди за литература в света. В празничния 24 май отбелязваме и признанието за българската литература, което донесе романът "Времеубежище".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right