Голямата сцена на “Топлоцентрала" посрещна Саша Валц и Гости (СНИМКИ)

photo_library
 • -

  Снимка: РЦСИ “Топлоцентрала”

 • -

  Снимка: РЦСИ “Топлоцентрала”

 • -

  Снимка: РЦСИ “Топлоцентрала”

 • -

  Снимка: РЦСИ “Топлоцентрала”

 • -

  Снимка: РЦСИ “Топлоцентрала”

 • -

  Снимка: РЦСИ “Топлоцентрала”

Регионалният центърът за съвременни изкуства “Топлоцентрала” е първата мащабна инициатива на независимата арт сцена, подкрепена от общинската администрация

С двойна премиера за България танцовият пърформанс “Алея на космонавтите” отвори голямата сцена в новия Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”. Неговото голямо откриване предстои през пролетта на 2022 г.

И двете дати за спектакъла, определян като знаково явления в съвременния танц и хореографски дебют на самата Саша Валц, бяха разпродадени броени дни след своето обявяване. Българската публика посрещна “Алея на космонавтите” с огромен интерес и бурни овации.

До края на годината на голямата сцена в “Топлоцентрала” ще видим и две български театрални премиери - “Бартълби” на Марий Росен по Хърман Мелвил и “Хитът на сезона” от Благой Бойчев с участието на Здрава Каменова.

На 29 ноември, понеделник, от 19:30 ч. в Марий Росен ще представи за първи път своя нов моноспектакъл “Бартълби” с участието на Александър Митрев. “Бартълби, писарят” се смята за един от най-добрите разкази в световната литература. Историята е за адвокат от Уол Стрийт, който наема нов писар за кантората си. След като той първоначално преписва огромно количество документи, без обяснение спира и отказва да извършва повече каквато и да било дейност. На всички молби отправени към него отговаря с фразата: “Бих предпочел да не го правя”.

На 7 и 8 ноември, вторник и сряда, в “Топлоцентрала” ще бъде и премиерата на новата пиеса на Благой Бойчев с участието на Здрава Каменова - „Хитът на сезона“. Пиесата разказва за авторка, която трябва да напише пиеса за престижен театър. Срокът й вече изтича, а тя съумява да напише едва няколко думи, които единствено предизвикват още по-голяма турбуленция.

“До края на 2021 г. на сайта на “Топлоцентрала” ще бъде публикувана отворена покана към всички български артисти, които ще могат да кандидатстват с готови продукции или за копродукция с “Топлоцентрала”. През февруари 2022 г. кураторският ни екип, който стои зад българската селекция до края на тази година, ще обсъди и избере първите продукции в българската програмата на Топлоцентрала и за следващата календарна година. Те ще се играят през април, май и юни. След това ще има втора отворена покана. Съдържанието в “Топлоцентрала” ще бъде 50% курирано и 50% с отворени покани“ - обяви Веселин Димов, временно изпълняващият длъжността директор на “Топлоцентрала”, във връзка с програмата на центъра за следващата календарна година.

Регионалният центърът за съвременни изкуства “Топлоцентрала” е първата мащабна инициатива на независимата арт сцена, подкрепена от общинската администрация и чуждестранни културни институти и мрежи. Неговата основна функция ще бъде да представя и копродуцира културни продукти в различни жанрове на независимата арт сцена - българската, европейската и световната. В Топлоцентрала има условия за съвместна работа на български и чуждестранни артисти чрез резидентни и обменни програми. Предвиждат се много дискусионни, образователни и междусекторни събития.

Арт центърът се намира зад хълмовете на Южен парк 2 между културно-историческия комплекс “Гарнизонно стрелбище” и Перловска река. Разположена в парк и до река, “Топлоцентрала” ще работи в синергия със заобикалящата я среда, като показва нови социални и екологични практики. Сградата ще бъде достъпна за хора от всички възрасти и социални групи. Освен с голяма и камернa сцени и изложбенa залa, “Топлоцентрала” разполага и с външен амфитеатър и тераса, както и с резидентен център за чуждестранни артисти.

Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” е член на Trans Europe Halles (teh.net) - най-старата и динамична културна мрежа в Европа, създадена да приобщи обратно изоставени сгради в Европа, превръщайки ги в центрове за изкуство и култура.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (56%, 114 Гласове)
 • В България с роднини (20%, 40 Гласове)
 • На почивка в България (3%, 7 Гласове)
 • В чужбина (7%, 14 Гласове)
 • На работа съм (5%, 11 Гласове)
 • Не съм решил (9%, 18 Гласове)
Общо гласували: 204 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Националната галерия в София представя изложба от Арт колекцията ......

Националната галерия представя „Имам да ти кажа толкова много неща…” от Арт колекцията Телеком. Верни...

Прочети още keyboard_arrow_right