"Горчиво вино 2020" стана хит на Алея на книгата в София

"Горчиво вино 2020" стана хит на Алея на книгата в София

Снимка: Фейсбук

Маргарита Петкова, Ивелина Радионова и Петър Андоновски получиха големите награди на двата конкурса за поезия

Поетичният конкурс "Горчиво вино 2020" стана хит на Алея на книгата в София. Маргарита Петкова, Ивелина Радионова и Петър Андоновски получиха големите награди на двата конкурса за поезия, като част от Алея на книгата в София. Награждаването стана по традиция, като част от културна програма.

Стекоха се многобройни почитатели на поезията и творци, които превърнаха този празник на поезията в най-голямото събитие на Алея на книгата в София. В Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино" наградата "Евтим Евтимов" за цялостен принос към българската поезия получи Маргарита Петкова, най-значимата съвременна поетеса и майстор на любовната лирика.

Наградата й бе връчена от Гичка Тренева, секретар на НЧ „Братя Миладинови – 1914“ – Петрич, едно от най-големите и дейните в страната, което е организатор на конкурса.

„Стиховете й от десетилетия се четат и знаят наизуст. Много жени се припознават в тези стихове и откриват собствените си емоции и преживявания в тях. А много мъже (не само тези с името Иван, който тя възпя в своите стихове) въздишат по тази огнена и с изключителен талант и интелект поетеса. Тя е най-голямата, не случайно и не само заради закачката с героинята на Александър Дюма я наричат Кралица Марго“ – каза председателят на журито и водещ на церемонията Пламен Тотев, а самата Маргарита Петкова добави: „Евтим беше първият, който ме нарече така“.

Големият победител едновременно в Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино" и Международния поетичен конкурс „Лирични гласове“ стана Ивелина Радионова. В анонимната поетична надпревара стихотворението й „На Боянския майстор“ бе отличено като най-добро от журито на "Горчиво вино".

Втора награда бе присъдена на Ваня Статева от с. Порой за „Тази късна любов“, а трета бе за Марина Алексиева от София за „Ти и виното“. След награждаването и уведомяването й за наградата, се разбра, че авторката е дъщеря на поетесата Миряна Башева.

Поощрителна награда бе присъдена на 25-годишната ромка инвалид от Петрич Ана Асенова. В Международния конкурс за поезия „Лирични гласове“ победител в международния раздел стана македонският поет и романист Петър Андоновски, носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2020 г.

На церемонията на сцената, която беше в пешеходната част на бул. Витоша той представи романа си „Тялото, в което трябва да се живее“, носител на най-престижната награда в родината му – „Роман на годината“.

Голямата награда „Романьола Мирославова“ в българския раздел на „Лирични гласове“ получи Ивелина Радионова.

Добромир Банев връчи първа награда на Мария Илиева от Монтана за поетичния й шедьовър „Черната ездачка“. В литературното четене в памет на Евтим Евтимов и съпругата му – поетесата Романьола Мирославова, създател на „Лирични гласове“ се включиха любими поети като Добромир Банев, Димитър Христов, Костадин Филипов, Петя Хантова, Катя Кирянова, Катя Кремзер, Анжела Димчева, Таня Попова, Мая Панайотова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

НАТФИЗ даде сцена на ученици, които изпълниха стихове от утвърден......

Каквото и да си говорим за поезията, едно е сигурно: тя определено е на мода, и то в най-добрия смисъл. Вдъхновяващо е д...

Прочети още keyboard_arrow_right