Гьоте-институт в София отбелязва 125 години от рождението на Бертолт Брехт с прожекция

photo_library
  • Гьоте-институт в София отбелязва 125-годишнината от рождението на Бертолт Б

    Снимка: Гьоте-институт

  • Гьоте-институт в София отбелязва 125-годишнината от рождението на Бертолт Б

    Снимка: Гьоте-институт

По случай годишнината от рождението на Бертолт Брехт – най-известният германски драматург и театрален теоретик на XX век, Гьоте-институт в София ще излъчи филмов запис на класическата постановка „Майка Кураж и нейните деца“.

Събитието ще се проведе на 8 февруари, от 18:00 ч. в залата на Гьоте-институт, намиращ се ул. „Будапеща“ 1 в столицата.

Спектакълът се е играл на сцената на „Берлинер Ансанбъл“ под режисурата на автора и в сътрудничество с режисьора Ерих Енгел. А филмът е заснет между 1959 г. и 1961 г., малко след кончината на Брехт. Снимките проследяват сценичното изпълнение на пиесата, която към момента на заснемане има над 400 изигравания.

„Майка Кураж и нейните деца“ е драма, написана от Брехт по време на доброволното му изгнание в Швеция през 1938 и 1939 година, в знак на съпротива срещу възхода на фашизма и нацизма и в отговор на нахлуването на армията на Хитлер в Полша през 1939 г.

Действието се развива по време на Тридесетгодишната война и в дванадесет сцени разказва за историята на Ана Фирлинг, наричана Майка Кураж, хитра продавачка в шведската армия. Заедно с децата си тя пътува с войскова лавка (търговски фургон), решена на всичко, за да трупа печалба от войната. В крайна сметка цената на нейните действия плащат трите й деца, които губят живота си.

Майка Кураж: "... войната ще продължи малко по-дълго, а ние ще изкараме малко повече пари, така че мирът ще бъде още по-добър."

Пиесата е пример за Брехтовия „епически театър“, в който за разгръщането на голямата картина се изисква емоционална дистанция и отчужденост спрямо персонажите, като същевременно се характеризира и с антивоенно послание. Според немския драматург и режисьор публиката трябва да мисли, а не да чувства, затова и се е противопоставял на симпатиите на публиката към главната героиня след първите представления, като впоследствие дори е редактирал текста, за да ѝ придаде още по-отблъскващ образ.

Филмът е продукция на ДЕФА, държавното филмово студио на ГДР, и на премиерата си през февруари 1961 г. е прожектиран едновременно в 14 града в ГДР по случай 63-ия рожден ден на Брехт. В главната роля е съпругата на Брехт, Хелене Вайгел.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right