Историите на пет български писателки в юлските "Литературни маршрути"

-

Снимка: Google

От градинката на храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ (бул. „Патриарх Евтимий“ 90) литературната историчка Катя Зографова ще поведе из историите на пет български писателки. Обиколката ще бъде на 21 юли от 18.30 часа.

Началната точка на маршрута този път е в непосредствена близост с дома на голямата българска историческа романистка Фани Попова-Мутафова.

Турът ще продължи към дома на Елисавета Багряна, за да отбележи 95-годишнината от издаването на първата ѝ стихосбирка „Вечната и святата“, а след това продължава към музея на Славейкови, където Катя Зографова ще разкаже повече за Мара Белчева и Светослава Славейкова, дарила апартамента си за музей и станала първа негова уредничка. Литературният маршрут включва имената и на Екатерина Каравелова и Съба Вазова.

Финалът ще бъде пред галерия Credo Bonum, в която е подредена изложбата „Литературна София“ с фотографии на Иван Шишиев и Екатерина Калугина от Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia и кратки видеа на режисьорката Екатерина Минкова. Изложбата разказва за приключението и любовта между книгите и хората и обхваща исторически и съвременни значими книжни пространства, места и личности, съдържа малко известни факти и истории, които разгръщат в пълна степен богатото литературно битие на столицата. Изложбата търси и намира литературата в града под най-различни и причудливи форми – от револвера на Пейо Яворов в дома му, през скритите кътчета на библиотеките и книжарниците, до портрети на Георги Господинов, Теодора Димова, Цочо Бояджиев и др.

Събитията от програмата на четвъртия сезон на „Литературни маршрути“, организиран от фондация „Прочети София“, се реализират с подкрепата на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right