Излиза първата българска приказка с главен герой осиновено дете

Излиза първата българска приказка с главен герой осиновено дете

Столица.bg

„Така започва всичко“ вдъхновена от реална история

Първата книжка – приказка, в която главният герой е осиновено дете, излиза на книжния пазар на 16 октомври. Тя се казва „Така започва всичко“ и е вдъхновена от реалната история на семейство с осиновено дете. Създадена е, за да помогне на родителите да разкажат на детето си истината за неговия произход и историята на тяхното семейство.  Приказката ще помогне и на всички деца да приемат осиновяването като част от случващото се около тях и да се отнасят с толерантност към различните житейски истории.

Авторският тандем Мариана Кръстева и Димитра Мирчева издава книгата с подкрепата на Българска асоциация на осиновените и осиновителите, а в последствие и с финансовата помощ на Национален фонд “Култура”. Това е първият проект на издателството „Така започна всичко“, създадено за „книжки извън рамките“, какъвто е светът на децата. Той се ражда от семейната история на съавторката и илюстраторка Мариана Кръстева и описва първообраза на тяхното осиновено момиченце. Приказката предлага метафоричен прочит на осиновяването така, че да не говори пряко и назидателно, но да изгражда разбиране в децата към приятелите, които са осиновени. Текстът в историята на „Така започна всичко“ е консултиран с детски психолог. През целия процес на създаване книгата е дискутирана и с Българската асоциация на осиновените и осиновителите. Всъщност, в приказката думата „осиновяване“ липсва.

От Българска асоциация на осиновените и осиновителите приветстват идеята за книга, която да подпомогне диалога между деца и родители и да ги улесни в общуването. Според тях е време да се вдигне завесата над осиновяването както в обществото, така и в семейната среда. Изследванията в световен план доказват, че колкото по-рано едно дете научи, че е осиновено, толкова по-пълноценно израства и има по-висока самооценка и разбиране за семейство и любов. Въпреки това, в България темата за осиновяването е пренебрегвана и в много случаи остава тема – табу.  Темата се изчерпва с бюрократични проблеми и сложни процедури, но отвъд остава психологическата подкрепа за родители и деца. България е единствената страна в Европейския съюз, в която със закон е ограничен достъпът до делата по осиновяване и съответно до информация за биологичния произход. Първият проект на издателството "Така започна всичко" цели да се избегне репликата, която никое дете не бива да чува: "Между другото, осиновен си“. Книгата ще бъде представена на публиката тази събота, 16 октомври, от 11:30ч. в Литературен клуб „Перото“.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
 • Румен Радев (32%, 179 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (38%, 212 Гласове)
 • Лозан Панов (6%, 36 Гласове)
 • Мустафа Карадайъ (1%, 3 Гласове)
 • Луна (8%, 46 Гласове)
 • Друг (8%, 43 Гласове)
 • Няма да гласувам (8%, 44 Гласове)
Общо гласували: 563 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Публика със сертификати и бързи тестове в зала "Арена Армеец"...

Новите атиковид мерки наложиха нов режим за влизане в залите. След проверка каква е ситуацията в "Арена Армеец" за конце...

Прочети още keyboard_arrow_right