Изложба „Дългото сбогуване“ на Симеон Стоилов

Изложба „Дългото сбогуване“ на Симеон Стоилов

Столица.bg

Галерия „Ракурси“ представя новата живопис на Симеон Стоилов

Галерия „Ракурси“ представя на 19 октомври изложбата „Дългото сбогуване“ на Симеон Стоилов.

Новата живопис на Симеон Стоилов е естествено продължение на изложбата в галерия „Ракурси“, „Далечен толкова близо“ от 2011 г. в нея авторът изследва невъзможността да възстановим спомените си със 100% на преживяването, сега отново продължава с наблюдението върху определени емоционални състояния, които са неуловими за „документиране“, но оставят непреходен отпечатък, съобщават от галерията. Изложбата може да бъде видяна до 12 ноември.

Сбогуване, напускане, очакване, завръщане, саудаде… неизбежност…спомени за чувствата и преживяванията донесли ни емоционални вълнения, празнота и удоволствие същевременно… сложни психологически и съзерцателни състояния които изпитваме по време на осъзнаването, че нещо или някой си е отишъл безвъзвратно завинаги, но оставаме с надеждата, и с мечтателната тъга.“

Саудаде е непреведимо на български понятие от португалския и галисийския език, което описва чувство на носталгия по нещо или някого, което е било обект на нечия любов, но е вече безвъзвратно загубено. То често носи фаталистки нотки, а също така и съдържа репресираното знание, че обектът на копнежа никога няма да се появи отново.

Авторът е роден през 1971 г. в Ямбол, 1996 - завършва Националната Художествена Академия специалност живопис, 1998 - член на СБХ секция Живопис. 2013 - 2017 докторска дисертация в НХА в специалност Стенопис, с тема “Съвременно изкуство в пространството”. Работи в областта на живописта, скулптурата и обекта и site-specific намеси в пространствата. В колаборация с водещи архитекти участва и в създаването на съвременни пространства като изложбени зали, музеи, музейни експозиции и др. Реализирал множество изложби в страната и чужбина.  Симеон Стоилов е носител на значими награди за съвременно изкуство и архитектура.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right