Изложба "Еврейската улица – реконструкция" в Регионалния исторически музей на София

-

Снимка: Столица.bg

 

Регионалния исторически музей на София е домакин на изложбата „Еврейската улица – реконструкция“. Официалното откриване е в сградата на Музея (пл.„Бански“ 1) на 9 март 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч., съобщават от музея.

Временната експозиция „Еврейската улица – реконструкция“ се организира по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с редица институции в страната. Тя разказва за живота на еврейската общност в България с помощта на артефакти, както и на дигитализирани материали.

В хронологично отношение изложбата разглежда периода след Освобождението на България (1878 г.). Онагледява ежедневието на еврейте в българските градове чрез предмети от бита и религията. Събраното в изложбата се съхранява в редица културни институции из цялата страна – музеи, архиви, библиотеки.

Дигитализирани материали, разпределени в отделни категории и излъчвани на няколко екрана, допълват разказа. Застъпени са темите за появата на евреите по българските земи, синагогата като духовен център на общността, традициите, празниците и занаятите в еврейските семейства и др.

Изложбата „Еврейската улица – реконструкция“ е достъпна за посещения в сградата на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1), зала „Временни експозиции“, партер. Експозицията ще може да се види до 19 април 2023 г.

Изложбата се осъществява с партньорството на: Държавната агенция „Архиви“, Регионалния исторически музей – София, Националния исторически музей, Регионалния исторически музей – Пазарджик, Регионалния исторически музей – Кюстендил, Регионалния исторически музей – Пловдив, Къщата музей „Димитър Пешев“ – Кюстендил, Историческия музей – Самоков, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Националния археологически институт с музей – БАН.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Павел Иванов играе Гунди във филма "Гунди – легенда за любовта"...

Игралният филм за Георги Аспарухов-Гунди излиза на екран в началото на следващата година, съобщиха днес пред медии проду...

Прочети още keyboard_arrow_right