Изложба на български деца от различни страни в БАН в София

photo_library
  • -

    Снимка: БАН

  • -

    Снимка: БАН

В централното фоайе на БАН, пл. „Народно събрание“, беше открита изложбата “Българските следи по света – с палитра, камера и слово”, съобщи БНР.

В експозицията са включени творби на български деца от различни страни, които през ноември миналата година са участвали в международното младежко биенале в Рим. В биеналето са взели участие около 100 българчета от цял свят между 6 и 18 г. Децата се надяват да обиколят целия свят с изложбата си и да покажат навсякъде българските следи.

„България не се намира само на територията на България. Има стотици малки Българийки пръснати по света. Това са нашите български училища в чужбина. Исках България да види, че има българи, които милеят за България“, каза Венета Ненкова, основен инициатор и организатор на биеналето.

Тя отбеляза участието на децата от уч. "Иван Станчов" в Лондон, които са направили филм за тракийско съкровище, открито в един от лондонските музеи. Децата от Бостън, САЩ пък се включили с прекрасни картини. С много интересни факти и творби са се включили и децата от различните училища в Италия.

Много от децата не са родени в България, те ще продължат да живеят в чужбина, но от нас зависи те да поддържат жив българския си корен, каза още Ненкова.

Организатори на изложбата са Българско училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим и Културна асоциация „Паралел 43“. Изложбата може да се види до края на тази седмица.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right