Изложба „Песни в картини” в Бистрица

-

Снимка: Facebook

В навечерието на Гергьовден ще бъдат представени 27 картини по български народни песни

Художничката Биляна Стремска открива изложбата „Песни в картини” на 4 май, по покана на Народно читалище „Св. Борис I-1909”, Бистрица.

Мястото е знаково като един от последните региони у нас със съхранено полифоничното пеене, а „Бистришките баби” са признат културен артефакт. Българската народна песен винаги е била един от начините на изразяване, с които създаваме и разпознаваме общност, запазваме традициите и идентичността си. Независимо дали песента съществува в единство с танца, с инструменталната музика, или картини, тя съдържа в себе си духовния космос и паметта на българина. Нашите песни са и хранилища на своеобразието и богатството на езика ни. Авторката споделя, че интересът и към българският фолклор не е продукт на носталгията, а го усеща като единение и интимност със света и природата.

27 са картините, които ще бъдат представени на изложбата в читалището, сред които „Бела съм, бела, юначе”, „Боряно, Борянке”, „Драгана и славей”, „Сая съм вечер сама самичка”, „Я дойди, либе”. Първата серия от акварели са направени през 2013 г., а после се ражда идеята за заедност на текстове и картини като вариант на песнопойките. Идеите и образите в народните песни, магичните символи, запазени в паметта на народа, присъстват като образи в картините - слънце, луна, мома, момък, планина, звезди и птици и придават една особена специфика.

Биляна Стремска вече има издадена на японския пазар илюстрирана книга, посветена на българските народни песни. Издателят е Мегуми Таникава - искрен почитател на българската култура и особено на фолклора. Поетично-песенното име на книгата е „Чувам песни от страната на розите - картини по български народни песни”.

Биляна е художник и дизайнер на свободна практика. Родена в София, завършила Художествената гимназия през 1989 г. Дипломира се като дизайнер в САЩ и като магистър по архитектура в университета в Бъркли. Преподавала е рисуване по натура и Въведение в архитектурата в Университета на Сан Франциско. Автор е на стенописите за обществената поръчка на „Музикалната ферма на Феите”, в тематичния парк Фериланд, в Оукланд. Има изложби в САЩ.

Изложбата се открива на 4 май от 18 ч. във фоайето на читалището, вход свободен.

Текст: Людмила Ташукова

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right