Изложба „Песни в картини” в Бистрица

-

Снимка: Facebook

В навечерието на Гергьовден ще бъдат представени 27 картини по български народни песни

Художничката Биляна Стремска открива изложбата „Песни в картини” на 4 май, по покана на Народно читалище „Св. Борис I-1909”, Бистрица.

Мястото е знаково като един от последните региони у нас със съхранено полифоничното пеене, а „Бистришките баби” са признат културен артефакт. Българската народна песен винаги е била един от начините на изразяване, с които създаваме и разпознаваме общност, запазваме традициите и идентичността си. Независимо дали песента съществува в единство с танца, с инструменталната музика, или картини, тя съдържа в себе си духовния космос и паметта на българина. Нашите песни са и хранилища на своеобразието и богатството на езика ни. Авторката споделя, че интересът и към българският фолклор не е продукт на носталгията, а го усеща като единение и интимност със света и природата.

27 са картините, които ще бъдат представени на изложбата в читалището, сред които „Бела съм, бела, юначе”, „Боряно, Борянке”, „Драгана и славей”, „Сая съм вечер сама самичка”, „Я дойди, либе”. Първата серия от акварели са направени през 2013 г., а после се ражда идеята за заедност на текстове и картини като вариант на песнопойките. Идеите и образите в народните песни, магичните символи, запазени в паметта на народа, присъстват като образи в картините - слънце, луна, мома, момък, планина, звезди и птици и придават една особена специфика.

Биляна Стремска вече има издадена на японския пазар илюстрирана книга, посветена на българските народни песни. Издателят е Мегуми Таникава - искрен почитател на българската култура и особено на фолклора. Поетично-песенното име на книгата е „Чувам песни от страната на розите - картини по български народни песни”.

Биляна е художник и дизайнер на свободна практика. Родена в София, завършила Художествената гимназия през 1989 г. Дипломира се като дизайнер в САЩ и като магистър по архитектура в университета в Бъркли. Преподавала е рисуване по натура и Въведение в архитектурата в Университета на Сан Франциско. Автор е на стенописите за обществената поръчка на „Музикалната ферма на Феите”, в тематичния парк Фериланд, в Оукланд. Има изложби в САЩ.

Изложбата се открива на 4 май от 18 ч. във фоайето на читалището, вход свободен.

Текст: Людмила Ташукова

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Майка и дъщеря подреждат изложба в Столичната библиотека...

Изложбата „Светът на Ване и Кристи" представя в София творчеството на френско-българските професионални художници,...

Прочети още keyboard_arrow_right