Изложба разказва онлайн за един от най-успешните кметове на София

Изложба разказва онлайн за един от най-успешните кметове на София

Снимка: Столична община

Документалната експозиция "С мъдрост в сърцето. Инж. Иван Иванов – кмет на София 1934 - 1944 г" разказва за един от най-успешните кметовете на столичния град. Тя е организирана от Държавна агенция „Архиви“ и Дирекция „Култура“ на Столична община по случай 141-та годишнина от обявяването на София за столица на България, която ще отбележим на 3-ти април. След приключване на извънредното положение заради COVID-19, изложбата ще бъде представена в Галерия на открито в градска среда, а дотогава я разглеждаме онлайн, за да се срещнем с инж. Иван Иванов - един от най-успешните градоначалници.  Информацията съобщават от Столична община. 
 
В експозицията са използвани документи от личния архивен фонд на инж. Иван Иванов, от фондовете на Софийско градско общинско управление, Дирекция на Водопровода „Рила – София“, съхранявани в Държавен  архив – София и личните архиви на скулптура Марко Марков, архитект Ив. Васильов, архитект Георги Овчаров и др., съхранявани в Централния държавен архив и държавните архиви в страната.
 
Представени са лични документи и снимки, като акцентът е поставен върху служебната дейност на инж. Иван Иванов, свързана с проектирането и ръководенето на строежа на водопровода „Рила – София“. Част от документите показват различни страни от дейността му като един от най-успешните столични кметове. Показани са документи и снимки за неговите изключителни заслуги в областта на градоустройството, озеленяването, транспорта, електрификацията, строителството на емблематични за столицата държавни и обществени сгради и превръщането на София в модерен европейски град.
 
Сред материалите, включени в изложбата е и присъдата на инж. Иван Иванов от „Народния съд“.
 
Експозицията завършва със снимки за неговото участие, след освобождаването му от затвора през 1946 г., в проектирането и строежа на хидровъзела „Сталин“ („Искър“), ВЕЦ „Пасарел“ и язовир „Панчарево“.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (36%, 216 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (20%, 121 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 193 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 59 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 8 Гласове)
Общо гласували: 597 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова пред Столица.bg:......

Музикалният театър "Стефан Македонски" отвръща на коронавируса и то по най-пъстрия и аристократичен начин. От "Стефан Ма...

Прочети още keyboard_arrow_right