Изложба разказва за едни от най-старите училища в София

училища история

Снимка: Столица.bg

Документална изложба в Столична библиотека разказва за историята на шест столични училища, основани през 1879 година. Събитието се казва „Моето училище в моята София 140 години” и е част от програмата на Столична библиотека за 140 години София столица на България и в контекста на Националната стратегия за повишаване на грамотността.

Ето и за кои софийски школа ще научите интересни неща:
1 СУ „Пенчо Славейков” е създадено като част от плана на Марин Дринов – първият министър на просвещението – за изграждане на учебното дело в България.
7 СУ „Свети Седмочисленици” е основано също с указ на Марин Дринов като Първа софийска държавна девическа гимназия, с която започва историята на средното девическо образование в България.
26 СОУ „Йордан Йовков” е наследник на най-старото училище в Княжево.
55 СУ „Петко Каравелов”, наследник на откритото през 1879 г. начално училище и съхранява богатите традиции и възрожденския дух на първите си родолюбиви създатели.
85 СУ „Отец Паисий” – основите на училището във Враждебна се полагат след Освобождението на България първоначално в частни къщи.
159 ОУ „Васил Левски” – обучението в Челопечене първоначално се провежда в дома на учителя и килийното училище става основа за държавно.

Откриването на проявата е на 6 юни 2019 г. 11:00 ч. пред централния вход на Столична библиотека.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right