Изложба за 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи в ДА "Архиви"

-

Снимка: ДА "Архиви"

Държавна агенция „Архиви“ отбелязва с изложба 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Откриването е днес в изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 в София, съобщават организаторите.

Експозицията е озаглавена „Осъждане и спасение. Съдбата на българските евреи 1940–1944 г.“ и част от събитията в Националната програма за отбелязване на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Представени са документи и снимки, свързани с еврейските символи и религиозен живот, с присъствието на евреите по българските земи, проявите на омраза и антисемитизъм. Отбелязана е и ролята на българската общественост срещу расизма и антисемитизма, хронологии на Холокоста и антиеврейското законодателство в България и т.н.

В 20 отделни табла е разказана историята на 20-те българи, признати от Мемориала на жертвите на Холокоста и героизма „Яд Вашем“ в Израел за праведници на народите на света. Освен биографичните им данни, са посочени техните действия в защита на сънародниците им, както и годината, в която са удостоени с почетното звание.

Използваните снимки и документи са от съхраняваните в Централния държавен архив фондове на Народното събрание, Министерския съвет, Комисарството по еврейските въпроси и др. Използвани са документи и снимки от личните фондове на Димитър Пешев, Христо Пунев, д-р Константин Куситасев, патриарх Кирил, Никола Сакаров, Никола Мушанов и др. Включени са и документи от държавните архиви в София, Пловдив, Видин и Кюстендил.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right