Изложба за Андерсеновите приказки в столичната галерия „Ракурси“

Изложба за Андерсеновите приказки в столичната галерия „Ракурси“

галерия „Ракурси“

Изложбата е на Любен Зидаров

Галерия „Ракурси“ представя изложба илюстрации „Шейсет лета Андерсенови приказки“ на Любен Зидаров на 16 ноември.

За художника, илюстрирал стотици литературни произведения, нерядко с едно от тях той остава свързан с „любов за цял живот“. За Любен Зидаров това се оказват Приказките на Ханс Кристиан Андерсен, съобщават от галерията. По думите на илюстратора, тяхната поетика, философска дълбочина и мъдрост правят така, щото читатели от всякакви възрасти – от деца до старци, да откриват там по нещо свое, оставащо завинаги съкровено. Затова и завръщането към Андерсен в различен житейски етап води до нови, невидяни преди нюанси и внушения.

Онова, което е различно за художника, е че той чете и прави своите собствени открития в Андерсеновите приказки чрез своите илюстрации към тях. И така, в продължение на шест десетилетия.

Първият двутомник с черно-бели и цветни илюстрации бе отпечатан от издателство „Народна младеж“ през 1964-65 г. Техният успех и международните им награди водят до още две издания през 60те и 70те години, като всяко едно от тях представлява и развитие на тяхното пластическото тълкуване, което води до еволюираща илюстративна стилистика. Създадените в края на 80те и началото на 90те без издателска поръчка илюстрации от „Втория период“ успяват да видят бял свят чак през 2006, издадени от „Захарий Стоянов“ във връзка с 200-годишнината от рождението на Андерсен. Интересът към тях става причина през 2015 г. за покана от пекинското издателство Ever After Books за специално издание с нова селекция, предназначено за четящата на китайски език публика. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right