Изложба за ежедневието показват в Института за съвременно изкуство – София

Лидия Делич ще покаже своя изложба в столична галерия

Снимка: ИСИ-София

Творбите може да бъдат видени до 28 февруари

На 27 януари от 18 ч. Институтът за съвременно изкуство – София на бул. Васил Левски ще открие изложбата „Обичайните неща” с художник Лидия Делич и куратор Мартина Йорданова. Изложбата може да бъде видяна до 28 февруари.

Вдъхновена от Удавеният свят на Джеймс Балард, аз изследвам места от ежедневието, предмети, които ги обитават и заобикалящия ги свят. Отразявайки рутинни действия, които се случват на територията на остров, на който съм прекарала определен период от време, насочвам вниманието ни към растителността, живописните пейзажи и разказите, които скоро ще бъдат загубени. Също така чрез рисуването се стремя да съхраня и споделям спомени за събития, които веднъж изживени, просто отминават, казва Лидия Делич.

Наталия Паунич завършва кураторския си текст към изложбата на Лидия Делич, представена през 2021 в галерия „Ойгстер” (Белград), с думите: „С малко късмет, вече няма да има мечти“. В изложбеното пространство там бяха представени пет голямоформатни диптиха. Три от тях избрахме заедно с Лидия за изложбата в галерията на ИСИ-София. Както и една по-стара, доста по-малка по размер работа, която ще посреща посетителите на входа. Завеса без изглед.

Присъствието на само част от произведенията от серията запазва изказа, но неминуемо променя контекста. Поставени в интериора на галерия ИСИ-София, бивш апартамент без разпознаваеми „домашни” елементи в него, живописните платна на Лидия Делич разказват други истории. Някои са истински, други не чак дотам. Но все пак истории, за случили се и неслучили се събития. Наративът се запазва, но историята се променя.

Обичайните неща е първата изложба от Суперпозиции 2 // Заплитане 2022, едногодишната изложбена програма на Института за съвременно изкуство-София. Програмата съдържа шест изложби, всяка резултат от сътрудничеството между художник и куратор, както и цикъл от образователни събития и дискусии. Те ще обследват „заплитанията“ на съвременното изкуство с политиката, науката и технологиите, популярната култура, полът и социалните движения, екологията и миграциите. Програмата се реализира с финансовото съдействие на „Програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд „Култура“.

Автор на визуалната идентичност на програмата е Денислав Големанов. Като в научен експеримент, той стимулира симбиозата на графично ниво между куратор и художник, още преди тя да се е случила де факто. Визуалните елементи, предоставени от художника и куратора, се видоизменят и заплитат чрез изкуствен интелект. Динамичната дигитална визия се движи успоредно с партньорството между авторите, а като физическо събитие приключва еволюцията си в деня на откриването на изложбата. Лидия Делич живее и работи в Белград, Сърбия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right