Изложбата „10 години Атон в рисунки и фотографии“ се открива в София

-

Снимка: Facebook

Съвместна изложба на проф. Мирослав Дачев и художника Андрей Янев ще бъде открита на 23 март от 18 ч. в галерия „Средец“ на Министерството на културата в София. Експозицията разкрива впечатленията на двамата творци от Света гора.

„Не започнахме да показваме от първата година всичко, което виждаме и трупаме в себе си, а чакахме да мине време. В този смисъл Центърът за семиотични и културни изследвания, който стои зад всичко това, се фокусира в две посоки. Едната е чисто творческа и голямото ѝ лице е изложбата „Атон в рисунки и фотографии“, в която с Андрей показваме това, което сме правили през годините", разказва проф. Мирослав Дачев за предаването „Закуска на тревата“.

По думите му този път ще бъдат представени доста повече неща. Авторите ще покажат и един албум с около 150 творби, част от които са показвани през годините, но сред тях има и непоказвани.

"Другата голяма посока е - нека да я наречем не толкова творческа - изследователска. Това са книгите отново продукт на Центъра за семиотични и културни изследвания – там вече в критически разказ, придружен с албумна част от множество фотографии Центърът и неговите изследователски усилия през годините се опитва да формира една представа за Света гора“, каза още проф. Дачев.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и член-кореспондент на БАН. Автор е на осем тома от поредица „Атониада”, която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right