Кирил Топалов представи "Софийски истории"- за съдбата на три поколения столичани (СНИМКИ)

photo_library
  • Кирил Топалов представи своите "Софийски истории"- за съдбата на три поколе

    Снимка: Столица.bg

  • Кирил Топалов представи своите "Софийски истории"- за съдбата на три поколе

    Снимка: Издателство "Бард"

Различни поколения, различни идеали, различни ценности в съдбата на живеещите в столицата -  за това става дума в историите, разказани така увлекателно от Кирил Топалов. А книгата, която вече може да се намери на пазара, се казва „Софийски истории“. Тя вижда бял свят с логото на издателство „Бард“. 
А кой е Кирил Топалов и защо толкова обича София и нейните жители?
 
Роден е през 1943 г. в София. Професор по литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, във френски и гръцки университети. Бил е директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, посланик в Гърция, Ватикана и Малтийския орден. Почетен гражданин на Атина и София. Член на две световни елинистични академии,  на съюзите на писателите, преводачите, журналистите, кинодейците.
 
Автор е на много научни изследвания, на 3 книги с разкази, на 11 романа – сред тях: „Бъди благословена“, „Не се сърди, Човече“, „Бягай... Обичам те“.  Сред най-нашумелите му пиеси е прочутата „Нерви за любов“, която  години наред пълнеше салона на Театър 199. В тази пиеса Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев създадоха незабравими образи.  Сред другите драматургични творби на Топалов са  „Игра на мъж и жена“, „Спасителят“, „Маймунска история“.
Сюжетите и героите на по-голямата част от белетристичните и драматургическите творби на Кирил Топалов отразяват живота на столичани. Той  е определян от литературната критика като един от най-добрите софийски градски писатели. Тази традиция продължава и в „Софийски истории“.Книгата се вглежда в драмите на три поколения софиянци – от дядовците , през синовете, до внуците и правнуците.  Две дати – 9 септември 1944-та и 10 ноември  1989-та, оказват влияние върху  съдбите на героите. Някои групи от разказите носят усещане за циклични цялости. По-голяма част от сюжетите се разиграват  в Подуяне, около „Оборище“ и „Черковна“. Боянските манастирски ливади също са място, свързано с детството и младостта на автора.
 
В тези диаметрално разположени спрямо центъра на София квартала живеят хора с различен манталитет. През годините те са получили различно образование. Детството в двете махали е и сходно, и различно, но времето за всички е едно и също – затова почти идентични са и предизвикателствата, и драмите, и смешките.
Похвала за издателство „Бард“ че дава шанс на читателите отново да заживеят с героите на Кирил Топалов. Да се надяваме, че някой театрален колектив ще посегне отново и къв „Нерви за любов“. За жалост Васил Стойчев  отдавна се пресели в отвъдното, но Виолета Бахчеванова е жива и здрава, обгрижвана от децата си. Тя би могла да даде безценни съвети на онези, които ще се превъплътят в персонажите на „Нерви за любов“.
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right