Колекция от рисунки на голям български художник в София

Колекция от рисунки на голям български художник в София

Галерия Лоранъ

Галерия „Лоранъ“ представя Иван Милев

Галерия „Лоранъ“ представя колекция от рисунки на големия български художник Иван Милев (1897 - 1927). Сбирката произхожда от наследството на дъщерята и внуците на художника и е собственост на галерията, съобщиха от галерията.

В подредената изложба могат да се видят главно работи с молив и креда. Това основно са подготвителни рисунки и скици, свързани с лабораторния процес при създаването на  живописното произведение. Друга част отпращат към приложната дейност на Милев като сценограф, илюстратор и декоратор. В някои от примерите разпознаваме набелязани идеи на завършени произведения като „Бежанци“, „Баба Марта“, „Хероят“ и др. Експозицията показва и няколко пейзажа с архитектурни мотиви от Трявна, а най-голяма част са листовете, свързани с работата на художника по конкурса за паметник на връх Шипка (1925 – 1926).

Познат предимно със стилизираните си композиции в цвят, Иван Милев звучи различно в тази камерна изложба. От бегло нахвърлените скици до завършените рисунки, в нея той може да бъде усетен през най-съкровените жестове на ръката. Рисунката винаги се възприема като най-неподправената форма, доближаваща ни оптимално до художника, до неговото автентично „аз“, до искрата на творческия порив. Галерия „Лоранъ“ подготвя за печат и пълен каталог на колекцията с автор Анелия Николаева.

Изложбата може да бъде видяна от 27 октомври до 17 ноември в салона на ул. „Оборище“ 16 в София. Официално откриване не се предвижда.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right