Кшищоф Зануси ще е специален гост на София Филм Фест

Полският режисьор Кшищоф Зануси

Снимка: Уикипедия

Големият полски режисьор Кшищоф Зануси ще бъде специален гост на София Филм Фест (Sofia International Film Festival). Творецът ще бъде удостоен с Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното, съобщават от Московска 33. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Киноманите ще могат да се радват на ретроспекция от избрани филми на Зануси, както и най-новата му творба „Етер“. Премиерата на продукцията бе преди месеци на фестивала в Рим. Филмовият фестивал в София отдавна е извоювал признанието на кинообщност, акредитиран от FIAPF. Той е и в класацията на списание Variety сред 50-те топ-фестивала за киноиндустрията.

Любителите на големия екран ще могат да се срещнат с многобройните международни гости и най-актуалните продукции от световното и българското кино. Официалното откриване на 23-ото издание на София Филм Фест е на 7 март в зала 1 на НДК, а церемонията по награждаването е на 16 март. Фестивалът стартира с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов - „Да ходиш по вода”.

Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март. 7000 евро ще получи победителят, избран за 17-и път от международно жури. Това ще е и фаворита за Голямата награда в конкурса за игрален филм „София – град на киното”. Паричната награда е осигурена от Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right