Легендарният Театър Словенско Младинско гостува в София

Легендарният Театър Словенско Младинско гостува в София

Снимка: Регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”

Легендарният Театър Словенско Младинско от Любляна ще гостува за първи път у нас с популярния в цял свят спектакъл “Проклет да е предателят на отечеството!”. Българската му премиера ще бъде в Регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” в София на 22 и 23 ноември 2022 г.

Трупата на Словенско Младинско пристига у нас, благодарение на “Топлоцентрала” и Нощ на театрите, от чиято богата програма е част.

Спектакълът “Проклет да е предателят на отечеството!” е под режисурата на Оливер Фърлич, “лошото момче на Балканите”. Това представление резонира с актуалната реалност и поставя въпроса за отговорността.

Поставен премиерно в Любляна през 2010 г. в Театър Словенско Младинско, и до днес спектакълът е желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е “истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем”.

Зрители на четири континента разбират, че “не историческото събитие на Югославската война е в основата на това силно и блестящо представление, а присъствието на политическия проблем днес: готовността за зверства остава, трябва само да се натисне правилното копче”.

Гостуването на “Проклет да е предателят на отечеството!” в България се осъществява от РЦСИ “Топлоцентрала”, Таймлайн Продакшънс и Фондация  Асоциация Информбюро с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд култура по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

Преди това – на 9 и 10 ноември, публиката ще види и една дълго подготвяна българска театрална премиера - спектакълът на Василена Радева “Електра тук и сега”. Представлението е по античния трагичен сюжет в интерпретацията му на Маргьорит Юрсенар, една от най-значимите фигури във френскоезичната литература на XX век и първата жена, приета във Френската академия.

Най-известната пиеса на Юрсенар “Електра или свалянето на маските” е писана на прага на Втората световна война и според Василена Радева не само смисълът на текста, но и моментът на неговото създаване кореспондират с днешната реалност, макар че под множеството маски на Електра остава “ужасното и великолепно упорство на човешките същества да не губят себе си, каквото и да се случва”.

Василена Радева създава спектакъла “Електра тук и сега” заедно със своята театрална компания “Паник бутон театър” в продължителен процес, който предшества репетиционния и включва две творчески ателиета и един теоретичен семинар.

Водещ на първото ателие, проведено през 2021 г., беше немско-белгийският режисьор Рафаел Кон. Втората част от проекта бе семинарът и дискусията с участието на доц. Камелия Спасова, д-р Слава Янакиева и доц. Петър Горанов, посветен на образа на Електра, на съвременната рефлексия върху античната драма и на разнообразна рецепция върху творчеството на Юрсенар.

Заключителният етап беше актьорският уъркшоп на Василена Радева, който премина в репетиционния процес на “Електра тук и сега”. Спектакълът се появява тази есен като част от репертоара на своя копродуцент - Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”, и се реализира с подкрепата на Столична община и Министерство на култура.

В самото начало на месец ноември от сцената на Зала 1 в “Топлоцентрала” ще бъде поставено още едно любопитно заглавие – Screenagers vol.2: интерактивен музикален театър, копродукция на Франция и Хърватска.

С подход едновременно към писането и музиката изпълнителят представя интимна музикална компилация от замъглени емоции, за които не могат да се намерят думи във всекидневието си. Мисията ѝ е да се уловят чрез песни болките, демоните, вибрациите, радостите и поривите, които бродят из пустинята на нейния психологически интериор.

Интериор, който странно прилича на нашия онлайн медиен пейзаж - материализиран на сцената под формата на призрачни QR кодове, пророчески чат-ботове и измамни зелени екрани, с които зрителите могат да взаимодействат чрез своите смартфони.

Събитието се осъществява в партньорство с Посолството на Франция и Френски институт в България в рамките на проект Дигитален Ноември и с Театроскоп, регионална програма за изпълнителски изкуства, инициирана от Френския институт и Министерство на културата Франция.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right