Любен Зидаров с ретроспективна изложба в столичната галерия "Академия“

-

Снимка: СБХ

Най-възрастният работещ илюстратор Любен Зидаров ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия, съобщава БНР. Събитието ще се проведе на 4 май, в рамките и на фона на ретроспективната изложба на доайена на българската илюстрация, която представя столичната галерия "Академия“.

Експозицията показва произведения, създавани в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил. Част от творбите от ателието на художника се показват за първи път, а редица други са рисувани в последните месеци, дори седмици преди изложбата.

Любен Зидаров е роден през 1923 година. Завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948. През следващите години той работи предимно в областта на илюстрацията, като илюстрира стотици книги – произведения на световната и на българската литературна класика за деца и възрастни. Сред илюстрациите, които му носят популярност, са Андерсеновите приказки, Приказките на Шехерезада, Островът на съкровищата, Чичо Томовата колиба, Том Сойер, Хъклебери Фин, Принцът и просякът, приказките на Николай Райнов и на Ангел Каралийчев и много други.

Любен Зидаров не без основание е смятан и за създател на модерното течение на илюстрацията в България, освен това в момента той реално е най-възрастният активно работещ илюстратор в света.

Изложбата, назована "Отсечки", можете да видите до 10 май в галерия „Академия“, на ул. „Шипка“ 1.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right