Любопитен проект за Сирано дьо Бержерак в Столична библиотека

библиотека

Снимка: Столица.bg

Когато чуят „Сирано дьо Бержерак“, хората от по-старото поколение си припомнят постановката в Народния театър с Андрей Чапразов, а хората на средна възраст – герой с лицето на Жерар Депардийо. Грозник с дълъг нос, който великодушно подпомага любовните домогвания на своя съперник-красавец – такава е общата представа на неизкушения зрител. А пиесата на Ростан, прекрасно преведена от Веселин Ханчев, със сигурност предлага повече.

В някои от нейните смислови пластове ще се надникне на 16 декември 2019 г., понеделник, в сектор „Изкуство“ на Столична библиотека, с помощта на лекторката Невена Лилова. Тя кани почитателите на класиката на пътешествие в миналото, с акцент върху театъра, игровото начало и превъплъщението, така както ги открива в едноименната героична комедия.

Лекцията включва кратка биографична скица за Едмон Ростан, поглед към проблематиката от позицията „театър в театъра“ (използвана от автора не само буквално и не само в първо действие), шест видеоилюстрации от филма на Репно и коментари към тях. Продължителност – час и четирийсет минути. Вход свободен.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right