Магията на японското изкуство кири-е оживява в РИМ София

Магията на японското изкуство кири-е оживява в РИМ София

Снимка: РИМ София

Атрактивната изложба „Красотата на Япония“ ще гостува в Регионален исторически музей - София. Пътуващата експозиция е част от първите Пролетни дни на Японската култура у нас. Тя ще бъде подредена в изложбената зала на „Триъгълна кула на Сердика“, бул. „Мария Луиза“ 16, и ще остане там от 2 до 22 март 2022 г., съобщават от РИМ-София.

Официалното откриване ще се състои на 2 март от 18:00 ч. при спазване на всички актуални противоепидемични мерки, съобщават от музея. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до цветовете и традициите на Япония чрез едно от най-красивите традиционни изкуства на Далечния изток – кири-е.

Това е древна японска техника, с която са се правели шаблоните за кимона и други текстилни произведения. Тя представлява създаване на картина чрез изрязване на един единствен лист черна хартия. Постепенно авторите започват да включват и други цветове, комбинирайки различни нюанси.

Кири-е е популярно изразно средство за много японски творци. Извън Страната на изгряващото слънце обаче този метод е почти непознат.
В България техниката навлиза през 2012 г. благодарение на Рина Пападопулу. Оттогава група автори са се заели с амбициозната задача да популяризират това изкуство и у нас.

„Красотата на Япония“ е първата изложба, включваща изцяло цветни творби. В нея участват рекорден брой автори – 18 от Япония и 7 от България, които ще представят общо над 130 творби. По време на откриването сенсей Маяно Онодера – собственик на гaлерията „Senga Art and Space”, заедно с други автори, ще представи традиционното изкуство в онлайн лекция.

В рамките на събитието посетителите ще могат да се докоснат до кири-е благодарение на различни творчески ателиета. Събитието се организира от Регионален исторически музей – София и Сдружение „Накама“. Експозицията гостува у нас благодарение на галерията “Senga Art & Space” в Япония, с подкрепата на Посолство на Япония в България и EU JAPAN FEST.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right