Маша Илиева отбелязва 40 години на сцената на Софийската опера и балет

Маша Илиева отбелязва 40 години на сцената на Софийската опера и балет

Снимка: БНР

Тя е артист, хореограф, репетитор, педагог и балетен режисьор

40 години творческа дейност ще отбележи примабалерината Маша Илиева на сцената на Софийската опера и балет. Това ще стане следващия месец – на 11 и 12 февруари, с балетната класика „Спящата красавица“. 

Маша Илиева учи в престижната балетна академия „Ваганова“ в Санкт Петербург и още преди да навърши 18, става част от състава на балета на Софийската народна опера, както се е наричала тогава. От 1990-та година Маша Илиева е примабалерина и е играла всички големи роли от балетния репертоар на театъра – в „Жизел“, “Дон Кихот”, „Лебедово езеро“, „Ромео и Жулиета“ и “Зорба гърка”.

Маша Илиева е артист, хореограф, репетитор, педагог и балетен режисьор, а в последните години работи с деца. Точно това ѝ доставя най-голямо удоволствие, признава тя пред БНР.

"40 години ми изглеждат доста много, сякаш не вярвам, че е изминало това време. Реших да бъде юбилеят отбелязан със "Спящата красавица", защото това е връх в моята кариера. Когато танцуваш сам и искаш публиката да те хареса, предизвикателството е много голямо. Освен това постановката е суперпродукция, в нея участват над 100 човека в спектакъла, заедно с оркестъра", каза в едно специално интервю за „Хоризонт до обед“ Маша Илиева.

В периода 2001-2003 г. Илиева е художествен ръководител на Националния балет – София. Тогава българската балетна публика за първи път се среща с творчеството на Баланчин и се поставя оригиналната постановка на “Силфида“. 

От 2009 г. е репетитор в Софийска опера и балет, а през 2014г, вече като балетен режисьор, Маша Илиева възстановява балетната класика „Спящата красавица“ на сцената на националния ни оперен и балетен театър. Ето защо именно с този спектакъл  Софийска опера и балет ще отбележи празника на примабалерината.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right