Между театъра и музея - аудио пърформанс в София

Между театъра и музея - аудио пърформанс в София

Столица.bg

"Опакован аудиогид" в СГХГ

„Опакован аудиогид“ - между театъра, музея и творчеството на Кристо и Жан-Клод ще се състои на 28, 29 и 30 октомври от 16:30 и 18:00 ч. Софийска градска художествена галерия, ул. Ген. Гурко 1.

Културно образователната на програма "Гледане с разбиране" на фондация „Изкуство - дела и документ", Столична община и Гьоте-институт България продължава с аудио пърформанс и разходка в изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“. Програмата „Гледане с разбиране“ търси нови подходи към изкуството и достъпа до него. За старт на проекта послужи изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ в Софийска градска галерия. В последните седмици чрез серия от турове, посещения за хора от третата възраст и детски работилници организаторите представиха възможни начини за включване на нови публики в музея и изобщо в съвременното изкуство. Следващият експеримент от програмата е „Опакован аудиогид“ – хибриден формат между тур в музея и пърформанс, който цели да предложи нов тип изживяване на визуалните изкуства чрез средствата на театъра.

Пърформансът се базира на едноименната пиеса „Опакован аудиогид“ на Мигел Валентин и Мартина Новакова, създадена специално за програмата „Гледане с разбиране“. В нея Новакова (България/Испания) и Валентин (Испания) предлагат художествено и много лично размишление върху изкуството на Кристо и Жан-Клод, с което канят публиката да промени познатите градски пространства със силата мисълта и въображението си, да почувства и съпреживее изкуството на двамата артисти дори и от дистанцията на времето и пространството. Следвайки гласа в слушалките и двамата протагонисти на живо (в ролите Василия Дребова и Нейтън Купър), участниците ще могат да се потопят в едночасова разходка в изложбата в и около галерията.

Представлението включва още и вербатим (документална) част, в която различни хора, сред които журналистът Даниел Ненчев, художниците Елена Панайотова и Отьорн А.С. от Германия, разказват за своите спомени и преживявания с творчеството на Кристо и Жан-Клод. Така в пърформанса се преплитат визуално и акустично, факти и фантазии, спомени, разкази и размишления. Участниците в представлението са поканени да  съпреживеят изкуството на двамата велики художници по един нов и неочакван начин. Зад представлението застават и едни от утвърдените имена в българския театър - Василена Радева от Театър Паник Бутон като режисьорка и Емилиян Гацов-Елби, който се грижи за звуковия дизайн.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинският Дом на културата „Средец“ отпразнува с концерт 50-а го......

С празничен концерт тази вечер Общинският културен институт – Дом на културата „Средец“ отбеляза 50-го...

Прочети още keyboard_arrow_right