Младежкият театър в София готви протест - искат да отнемат част от сградата му

-

Снимка: Facebook

Младежкият театър „Николай Бинев“ в София организира мирен протест срещу възможността част от имота да му бъде отнета и безвъзмездно придобита от Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава БТА.

Демонстрацията ще се проведе на 30 май (понеделник) от 10:30 пред централния вход на сградата.

От отворено писмо, публикувано на сайта на културната институция, става ясно, че КЕВР е поискала от Министерство на регионалното развитие и благоустройството да придобие имота през месец февруари тази година. Като причина комисията е посочила, че спорната част от сградата е с „отпаднала необходимост“.

„Имотът, който е собственост на Младежкия театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив! Младежки театър планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър, която да даде възможност на нашите най-ценни и обичани зрители – децата, да се насладят на магията на кукления театър“, се казва в писмото.

За казуса от МРРБ са поискали становища от ръководството на театъра и от Министерство на културата. Театърът е предоставил своето становище, в което мотивирано и категорично заявява, че пространството не е с отпаднала необходимост и театърът вече е предприел стъпки за превръщането му в сцена за куклен театър съгласно художествения профил на института. Към 25.05.2022 г. Министерството на културата все още не е изпратило свое становище.

„Това създава притеснение, стрес и несигурност у всички нас каква ще бъде съдбата на собствеността не само на Младежки театър, но и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното създаване на прецедент по отношение на отнемане на част от собствеността на един театър, несъмнено ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде обявена за отпаднала от необходимост и иззета безвъзмездно, от която и да друга държавна структура“, пишат още от Младежкия театър.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right