Младежкият театър в София готви протест - искат да отнемат част от сградата му

-

Снимка: Facebook

Младежкият театър „Николай Бинев“ в София организира мирен протест срещу възможността част от имота да му бъде отнета и безвъзмездно придобита от Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава БТА.

Демонстрацията ще се проведе на 30 май (понеделник) от 10:30 пред централния вход на сградата.

От отворено писмо, публикувано на сайта на културната институция, става ясно, че КЕВР е поискала от Министерство на регионалното развитие и благоустройството да придобие имота през месец февруари тази година. Като причина комисията е посочила, че спорната част от сградата е с „отпаднала необходимост“.

„Имотът, който е собственост на Младежкия театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив! Младежки театър планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър, която да даде възможност на нашите най-ценни и обичани зрители – децата, да се насладят на магията на кукления театър“, се казва в писмото.

За казуса от МРРБ са поискали становища от ръководството на театъра и от Министерство на културата. Театърът е предоставил своето становище, в което мотивирано и категорично заявява, че пространството не е с отпаднала необходимост и театърът вече е предприел стъпки за превръщането му в сцена за куклен театър съгласно художествения профил на института. Към 25.05.2022 г. Министерството на културата все още не е изпратило свое становище.

„Това създава притеснение, стрес и несигурност у всички нас каква ще бъде съдбата на собствеността не само на Младежки театър, но и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното създаване на прецедент по отношение на отнемане на част от собствеността на един театър, несъмнено ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде обявена за отпаднала от необходимост и иззета безвъзмездно, от която и да друга държавна структура“, пишат още от Младежкия театър.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 935 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1095 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния т......

По време на Софийския фестивал на музикалния театър, който се открива на 24 юни от 20:00 часа с театрализирано концертно...

Прочети още keyboard_arrow_right