Модерните киносалони убиват тези като „Влайкова“

Кино Влайкова

Снимка: Столица.bg Зорница Митин

Не е тайна, че столичното кино „Влайкова“ води неравна битка за оцеляването си, съобщава Днес. За момента разчита единствено на верните си почитатели. Столична община би могла да помогне да се съхрани това уникално културно средище според Петър Стойнов, председател на фондация "Софийски дискусионен форум“.

За съжаление, в цялата страна малките квартални кина се налага да се съревновават с мултиплексите. Европейските страни също споделят за подобен проблем. Малките кина излъчват ценни документални филми, а не комерсиални, а това се отразява на приходите им.

Петър Стойнов напомня, че от началото на новия век по безобразен начин бяха съсипани столичните кино-театри. Голяма част от салоните станаха търговски центрове и супермаркети, а това е изгубена култура, смята Стойнов.

В Париж малките кина са начин да се поддържа друг вид култура, вкус и качество. Така е и с малките галерии. Французите ценят тази култура и документалните филми, които се прожектират в малките киносалони. Необходимо е да се отдаде нужното уважение на малките кина и в столицата, достатъчно е да има желание от страна на общината.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right