Музикалният театър в София представя "Цигулар на покрива"

-

Снимка: Национален Музикален театър

„Всички сякаш сме цигулари на покрив. Всеки се опитва да изсвири своята простичка мелодийка без да си строши врата при изпълнението” - така започва мюзикъла „Цигулар на покрива“.

Мюзикълът представя историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на един отминал свят или да приеме избора на дъщерите си да се оженят по любов. Повече от 50 години след премиерата си спектакълът продължава да трогва хора от различни краища на света. Това е историята на малкия човек, устоял на всички лични и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. В моментите на най-големи изпитания той не загубва вярата си в Бог, а кротко и със самоирония го укорява за бедите, които му се стоварват една след друга, разказват от Музикалния театър.

В началото никой не предрича комерсиален успех на творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Майер Харник. Техния спектакъл трудно може да се определи като касов за стандартите на Бродуей – той не предлага лековата и забавна история, пищни костюми и леко облечени момичета. Мюзикълът обаче поставя първия за времето си рекорд за най-дълго задържал се в афиша спектакъл – от премиерата си през 1964-та той се играе без прекъсване до 1972 година. Печели 9 награди "Тони", сред които за най-добър мюзикъл, за сценарий и хореография и се превръща в един от шедьоврите в жанра.

Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър с въздействащата музика на Джери Бок и ярките хореографски платна, дело на Джеръм Робинс (хореографът на „Уестсайдска история”). Емблематични остават масовите сцени „Традиция”, сцената-наздравица „За живота”, както и сватбената с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки. В уникалната хореография на Робинс се преплитат еврейски традиционни танци,украински гопак и руски казачок.

„Цигулар на покрива” е смешен и в същото време тъжен разказ за едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва“ – убеден е режисьорът на спектакъла Небойша Брадич. Сценографията на спектакъла е дело на Мирослав Табачки, художник на костюмите е Исидора Молес, хореограф е Анна Пампулова, хормайстор – Людмил Горчев.

В „Цигулар на покрива“ участва почти цялата трупа на театъра. В ролята на Тевие гледаме Христо Сарафов и Александър Мутафчийски. Неговата жена Голда се изпълнява от примите на театъра: Калина Ангелова, Катерина Тупарова и Марияна Арсенова. В ролята на трите по-големи дъщери на млекаря са: Илона Иванова, Десислава Николова и Елица Красимирова. Людмила Козарева прави запомняща се роля като сватовницата Йенте. Баба Цейтъл се изпълнява от Светлана Иванова и Еделина Кънева. На сцената ще видим хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.

Само на три дати през април – 15,16 и 17 – можете да гледате шедьовъра на световния мюзикъл „Цигулар на покрива“ на сцената на Музикалния театър.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right