На 90 години Генчо Симеонов продължава да рисува

На 90 години Генчо Симеонов продължава да рисува

Столица.bg

СБХ представя изложба живопис на Генчо Симеонов

На 22 октомври от 17 ч. ще бъде открита изложба живопис на Генчо Симеонов по повод неговата 90-а годишнина. Вернисажът ще се състои в сградата на Съюза на българските художници на „Шипка” 6 в столицата.

На 27 октомври художникът Генчо Симеонов навършва 90 години. И продължава да рисува!

Генчо Симеонов е завършил първия випуск на Художествената гимназия в София, а след това в Художествената академия учи илюстрация и художествено оформление на книгата в при проф. Илия Бешков. 

Богатото творчество на Генчо Симеонов е ярко разпознаваемо в хиляди карикатури в периодичния печат, в илюстрирани книги на български автори – Марко Ганчев, Васил Цонев, Стефан Цанев. Той работи върху създаването на 15 анимационни филма като сценарист, режисьор и художник; "Опера за един лешник" е отличен през 1974 като най-добър анимационен филм на фестивала "Златен ритон" в Пловдив.

Първата си карикатура художникът публикува във в. "Вечерни новини" през 1952. Негови карикатури печатат вестниците "Народна младеж", "Земеделско знаме", "Кооперативно село", "Отечествен фронт","Демокрация", АНТИ, а във в. "Стършел" работи от 1968 година.

Големият майстор на сатиричната рисунка "Без думи" участва във всички изложби на българската карикатура, в международни фестивали и биеналета, работите му са отличавани с награди.  През 2006 г. получава наградата на Съюза на българските художници за цялостно творчество. Носител е на орден"Кирил и Методий" и на наградата "Златното перо" на Съюза на българските журналисти.

В последните години гъсто населеният приказен свят на Генчо Симеонв завзема нови територии и населява десетки живописни платна, с които художникът се представя в различни изложби.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените в София...

В Деня на Земята, 22 април, на Моста на влюбените до НДК в София ще бъде официално открита изложбата "Ледовете на Антарк...

Прочети още keyboard_arrow_right