Наградиха Георги Господинов с престижна италианска награда

Наградиха Георги Господинов с престижна италианска награда

Столица.bg

Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Премио Стрега Еуропео”

Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео". Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава. Отличието беше връчено на церемония в Торино на 17 октомври като финален акцент от Международния панаир на книгата - едно от най-големите литературни събития в Италия.

Романът "Времеубежище" спечели в конкуренция с други четири книги на авторитетни автори като носителя на "Гонкур" Ерве Льо Телие, немската писателка Ане Вебер - отличена с Немската награда за литература, румънската легенда Ана Бландиана. Книгата на Георги Господинов е определена за победител от жури, съставено от 20 италиански писатели - носители и финалисти на наградата "Стрега" през годините. "Времеубежище" излезе в Италия през юни, в издателство "Воланд", в превод на Джузепе Дел Агата, който също е отличен за работата си по превода на романа.

"Премио Стрега Еуропео" се нарежда сред най-престижните отличия, печелени от Георги Господинов, заедно с европейската награда "Ангелус" (2019) и швейцарската "Ян Михалски" (2016). По-рано през годината българският автор получи датската награда "Цинклар" и наградата "Узедом", връчена от жури с председател нобелистката Олга Токарчук. В България "Времеубежище" беше обявен за Роман на годината от НДФ "13 века България".

Най-престижната италианска награда за литература "Стрега" е създадена веднага след войната, през 1947 г. Нейният авторитет се гради от имена като Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Дино Будзати, Примо Леви, които са я печелили през годините. Умберто Еко получава отличието през 1981 година за романа си "Името на розата".

Международният панаир на книгата в Торино е едно от най-големите литературни събития в Италия. В тазгодишното му издание бяха представени автори като Мишел Уелбек, Роберто Савиано, Чимаманда Нгози Адичи. Организаторите отчитат рекорден интерес от посетители, обясняват си го с факта, че през 2020 г., заради пандемията, панаирът не се състоя. Пълни зали и дълги опашки от почитатели съпътстваха събитията, част от програмата на панаира в Торино.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right