Най-добрите фолклорни изпълнители се събират на една сцена в София

Най-добрите фолклорни изпълнители се събират на една сцена в София

Снимка: Илиана Бойчева

Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се потопят в магията на родния фолклор, ако посетят спектакъла „Танците на българина“. Концертът ще събере на една сцена ансамблите „Тракия“, „Филип Кутев“, „Пирин“, „Странджа“, както и възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство – София.

Представлението ще се състои на 28 юни от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.

Най-добрите български народни танцьори, певци и музиканти ще излязат заедно пред публиката, за да отбележат 100-годишнината от рождението на проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на сценичната фолклорна хореография у нас.

В спектакъла ще участват над 200 изпълнители. Те ще представят танци, които са по хореография на професора. Зрителите ще видят още класически образци на фолклорната ни школа - от хората и ръченицата, през музиката и вокалното майсторство до красивите и пищни костюми.


За проф. Кирил Дженев

Професор Дженев /1922 – 2006/ е създател на над сто танцови произведения, като творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници и последователи.

Той е хореограф в Държавния ансамбъл за народни песни и танци - София още от неговото основаване през 1951 г., а през 1970 г. става хореограф в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. Най-яркото му дело е създаването на Държавен фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив през 1974 г.

Паралелно с хореографската си дейност проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника "Български сценични танци", участва като съавтор в написването на „Терминология на българската хореография“, "Теория за строежа на движенията" и "Универсален танцопис".

Автор е на учебника "Кинетография" или Танцова партитура – новаторска система за описване на танцовите движения на цялото тяло върху петолиние, успоредно с нотописа. Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България.

Преподава в Държавното хореографско училище още от създаването му. През 1974 г. полага началото на специалността "Хореографска режисура" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right