Най-доброто място до огъня винаги е за добрия разказвач

-

Снимка: Столица.bg

Роман на Георги Господинов е в краткия списък на наградите Букър

След толкова истории за любов и край, за не/възможността да имаме собствен роман, след лабиринти, тъга и меланхолия, пътят на романа „Времеубежище” отскочи до селекцията на международните литературни награди Booker International 2023. Преводът на книгата е на Анджела Родел.

На 23 май - ден преди празника на Словото, ще бъде обявен носителят на наградата, като в краткия списък има още пет заглавия.

Букър е международно отличие за роман или разказ, преведен на английски и издаден във Великобритания или Ирландия. Измеримата стойност на наградата е в размер на 50 000 паунда, които се разделят между автора и преводача.
Преди две години, по време на видима криза и извънредно положение, със синя на цвят корица, на Светли понеделник, „Времеубежище” поема към печатницата, припомня си писателят в социалните мрежи. През 2022 г. романът вече е сред най-добрите книги в класацията на вестник „Гардиън”, определен като „забавен и стряскащ роман за носталгията”.

У всеки от нас като читатели, вероятно живее по един Гаустин, който търси да открие произхода си -защо е роден и защо живее, независимо дали става дума за историята на света, или нашата собствена история и въпреки че „общата, или лична памет си събира багажа и си тръгва”.

Георги Господинов умее да ангажира всички сетива на читателя в разказа си за „дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас”. Той е разказвачът край огъня, който всъщност предотвратява избледняването на спомени с помощта на истории, и е в непрекъснато търсене на емпатичното любопитство към другия. И въпреки че сме уморени да съчиняваме, казва писателят в интервю, именно това е в основата на всяка любов.

Господинов е носител на много награди у нас - Награда за първа книга, Голямата награда на Сдружение на българските писатели, награда от Национален конкурс за развитие, Национална литературна награда Христо Г. Данов, Български роман на годината и др През 2019 г. печели една от големите награди за европейска литература „Ангелус”, а 2021 г. му донася италианската награда за литература Premio Strega Europeo.

Столица.bg пожелава успех на Георги Господинов и нека се увеличават читателите му по света, които никога не е виждал, но са „щастливи, учудени, уплашени, влюбени в изреченията му”.

 

Текст : Людмила Ташукова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В аулата на Софийския университет ще прозвучи Stabat Mater от Дж.......

"Европейски музикален фестивал" кани почитателите на сакралната музика на Великденски концерт с безсмъртната барокова тв...

Прочети още keyboard_arrow_right