Най-доброто от съвременната българска проза представят в НДК

София, НДК, Перото

Снимка: Столица.bg

В Литературен клуб "Перото" на 11 октомври от 17, 00 ч. "Съвременна българска проза" събира десет книги от най-утвърдените имена в съвременната българска литература, публикувани на български език в периода на 2018 и 2019 г. „Contemporary Bulgarian Prose 2019: Ten Books from Bulgaria“ e четвъртото англоезично издание от поредицата на Националния център на книгата в НДК. Изданието е със смесен характер, каталог и антология, като представя актуална селекция художествени текстове от съвременни български писатели. Каталогът ще бъде представен на панаира на книгата във Франкфурт на 16 октомври, както и на други литературни форуми, панаири на книгата и фестивали по света.

За пореден път се убеждаваме в силата на съвременната българска литература и колко талантливи автори имаме, гордост за всяка национална литература. Всяка една от десетте книги в каталога е достойна да представлява България пред света и в Националния център за книгата и НДК сме сигурни, че скоро те ще намерят своите читатели и в чужбина, каза Светлозар Желев – ръководител отдел „Съвременна литература“ към Национален център за книгата, водещ на проявата.

В каталога тази година са представени произведенията „Свети Вълк” от Елена Алексиева, „Мир вам” от Емилия Дворянова, „Зелените очи на вятъра” от Здравка Евтимова, „Всички наши тела” от Георги Господинов, „Остайница” от Рене Карабаш, „Жажда” от Захари Карабашлиев, „Когато капят кестените” от Стефан Коспартов, „Тяло под роклята” от Галин Никифоров, „Тази вечер нищо не е случайно” от Палми Ранчев и „Накъде тече реката” от Чавдар Ценов.
Текстовете са в превод на Анджела Родел, Ани Данчева, Десислава Тончева, Ирина Иванова и Здравка Евтимова.
Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и VIVACOM.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right